Храни с калий и фибри осигуряват дълголетие
/ брой: 55
Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски експертки по хранене, цитирани от "Дейли експрес". Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър полезните за здраве и дълголетие вещества може да се набавят от кореноплодните зеленчуци. Специалистките открояват пет от тях.
Картофите са отличен източник на калий - минерал, който допринася за регулиране на кръвното налягане. Морковите са един от най-богатите на бета-каротин. Земната ябълка е кореноплоден зеленчук, който съдържа пребиотика инулин, подпомагащ храносмилането. Червеното цвекло е отличен източник на подсилващата имунната система фолиева киселина. И в двете разновидности на сладки картофи - оранжевите и лилавите, са налични бета-каротин и антоцианини, които се свързват с добро сърдечносъдово здраве.
Богатите на фибри кореноплодни зеленчуци помагат също за регулиране на кръвната захар и теглото, както и за понижаване на холестерола.