19 Юли 2019петък19:24 ч.

Грижа във фалит

/ брой: 120

автор:Мая Йовановска

visibility 1119

Властта у нас се отнася към приемането на закон за фалита на физическите лица като към нещо гнусно. И всички опити през годините да се повдигне дори дискусия по въпроса бяха пращани своевременно в канализацията. Което показва отношението и грижата към тези, които изпадат в неплатежоспособност. А те не са малко. Сред "първенците" сме в ЕС по лоши кредити. Непосилните борчове тласкат много хора да съществуват единствено в черната икономика. И да не могат да стъпят на краката си - дълговете им постоянно нарастват, а те няма как да ги покрият.

У нас всяка компания - малка или голяма, може да обяви несъстоятелност, но не и гражданите. Срамно е, че България е единствената държава в ЕС без закон за фалит на физическите лица. Първият подобен бил приет в САЩ по-миналия век. Миналата седмица пък министрите ни решиха да въвеждат система за ранно предупреждение за бизнеси, заплашени от фалит. Как точно ще става това при тия мудни и заспали институции - един дявол знае (пример КТБ). Грижата за обикновения човек, който все повече задлъжнява, обаче е в пълен фалит. Явно волята да се даде възможност на един неплатежоспособен гражданин да "рестартира" живота си не е на дневен ред за властта.

Вчера омбудсманът Мая Манолова представи такъв законопроект, изготвен съвместно с представители на академичната общност и магистрати. С уговорката, че е отворена за дискусия и за предложения, с които текстовете да се подобрят. Предлага се законът да влезе в сила още догодина.

Идеята е добра. Но си представям каква ще бъде съпротивата. Вероятно същата, каквато наблюдаваме от няколко месеца срещу предложенията за промяна в ГПК заради т.нар. неравноправни клаузи в договорите с търговците, чрез които хора губят жилищата си, без да могат да се защитят. От това какво ще се случи с тези два законопроекта, ще разберем чии интереси се обслужват.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ