22 Октомври 2019вторник09:31 ч.

Вчера в МК се състоя среща под патронажа на министъра на културата във връзка с производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство

Готвят по-строги санкции в борбата с фалшификатите на изкуството

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 866

Най-късно до октомври трябва да бъдат изготвени мерки, с които да се пресече производството и разпространението на фалшификати на изобразително изкуство, стана ясно по време на организирана от Министерството на културата среща с МВР и прокуратурата, съобщи БГНЕС.

Първата дискусия между институциите е след серия от скандални случаи на фалшификати. ДУМА припомня, че част от тях бяха открити на известни  произведения на изкуството в столичната галерия "Структура".   

По този повод съвместна група с участието на експерти ще обмисли мерки и критерии, свързани с пускането на културни ценности в обращение. През януари бяха направени промени в Наказателния кодекс и Закона за културното наследство, които обаче имат недостатъци. Нужно е също завишаване на санкциите, коментира гл. инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Културно-исторически ценности" към ГД "Национална полиция". В момента за изработката на фалшификат се наказва със затвор до 1 година или глоба между 2000 и 20 000 лв. Това е проблем, който се наблюдава от 10-15 години в обществото, а напоследък по-интензивно. 

В структурите на МВР обаче няма добре обучени експерти, които да различават фалшификатите. Липсва също и модерна апаратура. Във връзка с това ще се мисли конкретно за закупуване на техника, както и кадри да се изпращат на специализация в чужбина. Планира се създаване на специални лаборатории. "В другите европейски държави се инвестира сериозно, а ние сме изостанали", отбеляза Папалезов. Тепърва ще се уточнява колко пари ще са нужни за техника и дали ще се осигуряват от бюджета или от фондовете на ЕС.

Екатерина Джумалиева, директор на дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в МК, допълни, че са били обсъдени и идеи за създаването на регистри на откраднати произведения на изкуството и на експертите, които ги оценяват. Те биха подпомогнали бърза проверка от всички заинтересовани страни. 

Целта беше да се състави програма, по която ще се работи оттук нататък, обобщи след срещата Александър Трайков, директор на дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в МК. Работната група си поставя за цел да излезе с конкретни предложения до края на  октомври.

В миналото до голяма степен галерийната дейност беше монопол на държавата. Имаше експертни съвети. За съжаление сега техническите средства в услуга на тези съвети не са на добро  равнище. Крайно необходимо е да се помисли за  компетентен орган, който да защитава и опазва от посегателства движимото културно-историческо наследство и интелектуалната собственост.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 167

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 133

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 128

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 202

Изтича срокът на примирието в Сирия

автор:Дума

visibility 0

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 142

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 174

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 307

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 109

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ