Лов и риболов
Горска трапеза
Рецепти на Петко Р. Славейков
/ брой: 212
Как да запазваме риба
Сложи в един пръстен съд рибата, която искаш да запазиш. Налей вода да я покрие, приложи после малко едра сол и после сложи съда на огъня. Щом водата възври, оттегли съда от огъня. И тъй можеш в тази вода да запазиш рибата неповредена за няколко дена.
Рибен гювеч
Всяка риба може да стане на гювеч. Вземаме каквато риба имаме, очистваме я и ако е голяма, разрязваме я на две или повече части и като я посолим малко нещо, оставяме я да си попие солта. Изпържваме червен лук в половин ока чисто масло, от който половината нареждаме в гювеча, в който ще сложим рибата. Накрая слагаме и 1-2 чаши оцет и я печем в пещта.