Лов и риболов:
Горска трапеза
/ брой: 56
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
Риба по оряховски
Почистена 800 г морунаж се поставя в емайлиран съд върху ситно нарязани 100 г лук и 100 г моркови. Рибата се посолява и се наръсва с нарязани 50 г лук, 50 г моркови, половин връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 2 дафинови листа, 3 бр. карамфилчета и 12 зърна черен пипер.
След 6 часа се залива с 300 мл бяло вино и 200 мл оцет. На силен огън се загрява до завиране, след което в похлупена тенджера ястието се задушава 15 минути.
Фазан по италиански
Почистеният, опърлен, измит и подсушен фазан, който е бил окачен да виси 3-4 дни на кука на хладно и проветриво място, се поставя в тенджера, в която са запържени в масло и олио ситно нарязани 60 г сланина, 50 г моркови, 50 г лук, 1 връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 3 клонки целина.
Фазанът се запържва до порозовяване. Прибавят се 200 мл сухо бяло вино, 100 мл бульон и ястието се задушава на умерен огън 30-40 минути в похлупена тенджера.
Отделно в 500 мл прясно мляко се варят 500 г кестени с по една щипка сол и захар. Приготвеното пюре след пасиране се изсипва в центъра на голяма чиния, наоколо се нареждат порциите фазан и всичко се залива със соса, получен при задушаването на месото.