Лов и риболов
Горска трапеза
Рецепта на леля Ваня Токаджиева
/ брой: 151
Заек с гъби по чирпански
Изчистеният заек се нарязва на парчета и се поставя в маринатата, като оцетът се смесва със същото количество ракия. Държи се в тази марината най-малко два часа, като от време на време парчетата се обръщат.
Запържват се в една лъжица прясно масло, две глави лук с двеста грама парченца варена сланина. Последните се изваждат, когато започнат да се зачервяват, а на тяхно място в същата мас се поставят добре изцедените от марината парчета заешко месо. Те се пържат и от едната, и от другата страна, докато се зачервят, след това се поръсват отгоре с една равна лъжица брашно.
Когато брашното започне да пожълтява, прибавя се предишната марината, три винени чаши червено вино, две чаши бульон, две добре счукани скилидки чесън, няколко стръка магданоз, един дафинов лист, сол и черен пипер по вкус.
Похлупва се и се оставя да ври около един час. Междувременно в малко прясно масло се задушават 250 грама гъби и 15-20 стръка арпаджик. Вадят се от сока дафиновият лист и магданозът и се прибавят сланината, арпаджикът, гъбите и лукът.