19 Септември 2019четвъртък08:04 ч.

ГЕРБ ще защитава по 1 лев на глас

/ брой: 108

автор:Юлия Кулинска

visibility 653

Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко Борисов партийните субсидии да бъдат намалени от 11 до 1 лев на глас на последните парламентарни избори, но очаква от другите политически сили да бъде намерен консенсус за решение за по-висока сума, обяви в интервю председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя първо обясни, че е по-добре партиите да имат ясно финансиране от държавата, а не да получават пари от фондации, неправителствени организации и др., а после заяви: "Премиерът е прав. ГЕРБ не може да търпи негативите върху нея". Сега било ред на другите партии да проведат дебата и да стигнат до консенсус. "Ако другите имат друго мнение, да вземат друго решение", каза още Стоянова.

БСП не е против намаляването на партийните субсидии, но не до 1 лев. Социалистите настояват за експертни и политически дебати как това да се случи, без да бъде застрашено функционирането на партиите. Това се казва в позиция на Националният съвет на партията, приета в събота. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет възложи на парламентарната група да започне консултации за намаляването на парите.

Припомняме, че в четвъртък премиерът Бойко Борисов внесе в парламента проект за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев на глас. Парламентарната бюджетна комисия одобри предложението на извънредно заседание още същият ден.

Социалистите ще внесат в НС предложения в актуализацията на бюджета освен намаляването на субсдията от 1 юли да бъдат включени промени в социални плащания и данъчните закони. Те са свързани с намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%, за данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили и са внасяли осигуровки. От БСП ще настояват за преизчисляване на всички пенсии. Предлагаме с промени в КСО обезщетенията за майчинство и за отглеждане на дете до 2 години да бъдат обвързани с минималната заплата, а при раждане на 2 и 3 дете младите работещи родители да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, съобщи зам.-председателят на ПГ"БСП за България" Крум Зарков.

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ