21 Юни 2019петък03:15 ч.

ГЕРБ ще защитава по 1 лев на глас

/ брой: 108

автор:Юлия Кулинска

visibility 344

Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко Борисов партийните субсидии да бъдат намалени от 11 до 1 лев на глас на последните парламентарни избори, но очаква от другите политически сили да бъде намерен консенсус за решение за по-висока сума, обяви в интервю председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя първо обясни, че е по-добре партиите да имат ясно финансиране от държавата, а не да получават пари от фондации, неправителствени организации и др., а после заяви: "Премиерът е прав. ГЕРБ не може да търпи негативите върху нея". Сега било ред на другите партии да проведат дебата и да стигнат до консенсус. "Ако другите имат друго мнение, да вземат друго решение", каза още Стоянова.

БСП не е против намаляването на партийните субсидии, но не до 1 лев. Социалистите настояват за експертни и политически дебати как това да се случи, без да бъде застрашено функционирането на партиите. Това се казва в позиция на Националният съвет на партията, приета в събота. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет възложи на парламентарната група да започне консултации за намаляването на парите.

Припомняме, че в четвъртък премиерът Бойко Борисов внесе в парламента проект за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев на глас. Парламентарната бюджетна комисия одобри предложението на извънредно заседание още същият ден.

Социалистите ще внесат в НС предложения в актуализацията на бюджета освен намаляването на субсдията от 1 юли да бъдат включени промени в социални плащания и данъчните закони. Те са свързани с намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%, за данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили и са внасяли осигуровки. От БСП ще настояват за преизчисляване на всички пенсии. Предлагаме с промени в КСО обезщетенията за майчинство и за отглеждане на дете до 2 години да бъдат обвързани с минималната заплата, а при раждане на 2 и 3 дете младите работещи родители да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, съобщи зам.-председателят на ПГ"БСП за България" Крум Зарков.

БСП спаси пощите в малките селища

автор:Юлия Кулинска

visibility 98

/ брой: 117

Една трета от жилищата са необитаеми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 117

Властта взе нов дълг за над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 117

Русия готова за диалог, колкото САЩ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 117

Иран се хвали със свален US-дрон

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 117

141 доживотни присъди заради опит за преврат

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 117

Умуват кой ще управлява ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 117

За един пробит лев

автор:Ина Михайлова

visibility 115

/ брой: 117

Един излишен конгрес

автор:Николай Шопов

visibility 188

/ брой: 117

Кандидати...за Гинес

автор:Лозан Такев

visibility 75

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ