01 Юни 2020понеделник17:09 ч.

Георги Божинов:

ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати

Мнозинството в НС няма собствен облик и носители на идеи и на политики, смята депутатът от БСП

/ брой: 38

автор:Юлия Кулинска

visibility 1103

- Г-н Божинов, почти всички предложения на опозицията по време на дебатите за Изборния кодекс бяха отхвърлени от мнозинството. Вашият коментар?
- В поредица от гласувания управляващото мнозинство отхвърли редица предложения, които бяха изключително рационални и които предполагаха прозрачност и честност на изборния процес. Неоспорим факт е, че управлението на ГЕРБ няма собствен облик, няма фигури, които да са носители на политиката, на идеите. То няма желание да се яви честно на предизборната надпревара и затова ще разчита на финансовото си присъствие, на купеното с публични и европейски пари медийно време, ще разчита на институционализацията на своето предимство и ще се отклони дебата. Защото тези гласувания тук са формално отражение на това политическо самосъзнание за собствената им нищета и неспособност. И още нещо. Понеже се готвят да играят с много пари, видяхте ли как гласуването на определени текстове отклониха формалният лидер на партията да носи непосредствената и естествена отговорност, ако има нарушение. Ще си назначават лице, друго. Същото направиха и с ЦИК. Ще си назначат главен секретар, който ще бъде тяхната поръчкова фигура, т.е. това са хора, които са достойни за съжаление.
- Защо според вас мнозинството отхвърли предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии?
- Предложенията ни бяха насочени към това, в медиите да има много по-широк достъп на партиите за политическа борба, за почтено съревнование, за излагане свободно, без имуществени ограничения на политическите позиции, което освен че е препоръчано от ОССЕ и ПЕС, е и демократично. Защо ГЕРБ отказаха?
Първо, те дадоха възможност да се рекламират определени партии вън от рамките на споразумението с националните медии. И това се случи, защото със сключените вече договори по оперативните програми чрез копродукции може да се рекламира дейността по съответната програма. По време на предизборния процес министрите, които ще запазят своите функции, без да плащат, без да се вместват във времето за предизборни дебати, ще продължат да говорят колко са гениални и колко са велики.
Второ, мнозинството отклони предложението да има безплатни дебати по обществените медии. Това обаче ще им изиграе лоша шега, защото ГЕРБ стават вече толкова нежелани и отвратителни за широката публика, че колкото по-дълго в онези месеци, когато ще бъде предизборното съревнование, ще бъдат на екрана, толкова ефектът и резултатът ще бъде все по-отрицателен.
И трето. ГЕРБ са хора, които мълчат. Да сте видели някой народен представител от мнозинството да излезе по медиите и да отстоява позиция на партията си? На пръстите на едната ръка се броят депутатите от мнозинството, които застават на парламентарната трибуна, за да защитят някой законопроект. Посочете ми от раз някой гербер, който да е оспорил аргументирано теза на опозицията? Или пък някой, който да е защитил политическа доктрина или експертно становище? Няма такова нещо. Мнозинството не желае дебати, защото знае, че това е слабото му място.
- С гласовете на депутатите от ГЕРБ бе отхвърлена и идеята предизборните агитации да са обозначени в медиите като платени.
- Разбира се, че мнозинството ще отхвърли предложението, защото като се оповестят всички платени съобщения, те трябва да се осчетоводят и това ще им създаде трудности.
- Каква е вашата оценка за управлението на Бойко Борисов в края на мандата?
 - Оценката ми е, че те нямат собствен експертен и управленски потенциал, а приемат наготово и с договорености онова, което личния, корпоративния, груповия и чуждият държавен интерес формулира перфектно като схема за реализиране на своите интереси за сметка на публичните финанси и националните богатства. Договарят се с Бойко Борисов и след това договарянето става законодателна инициатива. С мълчаливо мнозинство то се превръща в законодателен факт. И точка. Схемата е узаконена и печалбите са реализирани. При такава политика обаче, когато обществото се изправи с помощта на медиите и опозициите срещу дадена схема, веднага този чудовищен популизъм дава заден ход накрая, по-точно обратното. Така беше с генномодифицираните, с шистовите, изследвания и добив на шистов газ, така беше със Закона за горите и т.н. Значи знакови са схемите, които са отречени, но десетки и стотици са схемите, които са реализирани за сметка на бедността на българите, на убиването на средата, на малкия и средния бизнес, на стотици фирми и т.н.
 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ