17 Февруари 2019неделя09:57 ч.

Гемия-камера

/ брой: 28

автор:Евгени Гаврилов

visibility 467

ПР-акцията очаквано се състоя в края на миналата седмица. Тайният досега център за контрол над търговията с горива в ГДБОП Му беше представен официално. Според Него там е събрана цялата информация - агенти, шпиони, досиета, дела. Остава да видим ефекта от работата на новата система, защото за нея се появиха повече въпроси, отколкото отговори може да даде властта. 

На първо място, не стана ясно какъв ще бъде точно нейният обхват. Вградени били камери за нощно виждане, радари. Виждал се маршрутът на всеки кораб, неговият номер и какво превозва. Отчитало се също дали той е имал престой до друг кораб, за да се следи дали не е преточвано гориво. Този механизъм обаче се оказва подходящ за съдовете по Дунав, но не и за Черно море, тъй като обхватът на системата не стига далеч от брега. 

Освен това, системата за контрол над търговията с горива най-вероятно ще следи всичко, но какво има в съдовете едва ли може да стане ясно. Странно звучи и идеята държавните контролни органи да молят рафинериите и данъчните складове с писма да им разрешат физически контрол на място. Ако те не се съгласят, ще бъдат следени с дронове. Амбицията на властта е уж до всяко устройство за контрол да бъде монтирана и камера. В центъра беше показано видеонаблюдението на пристанищата във Варна и Бургас. Не стана ясно обаче дали подобен контрол има и на пристанището на "ЛУКойл" в Росенец. Нека си спомним 2011 г., когато държавата бе изправена пред бензинова криза, след като покойният вече шеф на митниците Ваньо Танов тръгна да слага нивомери на продуктопроводите на рафинерията. И още нещо. Защо управляващите никога не говорят за контрабандата на спирт, която също нанася големи щети на бюджета? Затова, ако не друго, може да сме сигурни, че поредният Биг Брадър ще роди някоя култова реплика като "Танкер-камера, гемия-камера", например. Нещо подобно на "роднина-милиционер" от филма "Опасен чар". Предстои да видим.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32