19 Май 2021сряда06:44 ч.

ГЛОБУС

Гърция преориентира икономиката си

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 691

"Дойче веле"

Гръцкото правителство разработи план, който има за цел да компенсира загубите за туристически ориентираната си икономика от КОВИД-пандемията. Атина се надява да се възползва от новата тенденция, която набира популярност: дистанционната работа, съобщи "Дойче Веле".

Мястото на туристите, приходите от които възлизат средно на 20% от БВП на Гърция, трябва да бъде заето от чуждестранни специалисти. За тези от тях, които решат да се преместят в Гърция през 2021 г., правителството на страната предлага да намали наполовина данъка върху доходите. Настоящата данъчна ставка в Гърция е 44% за годишен доход над 40 000 евро. В съответствие с предложената схема процентът ще бъде намален до 22% в рамките на седем години. Правителството се надява този ход да привлече "цифрови мигранти": хора, които избират да живеят в Гърция, като същевременно продължават да работят дистанционно за фирми, намиращи се в други страни. Офертата ще бъде достъпна за всеки, който реши да се премести в Гърция през 2021 г. и който не е бил гръцки данъчен резидент през последните седем години.

Друга цел на данъчната инициатива е да се смекчат щетите от "изтичането на мозъци" по време на дълговата криза, продължила около 10 години в страната. Тя намали БВП на Гърция с 25% и принуди около 80 000 гърци да напуснат страната.

Данъчните стимули ще бъдат достъпни за всички професии, независимо от нивото на доходите, но правителството на Мицотакис се надява особено, че проектът ще привлече независими специалисти по финанси и информационни технологии. С тяхна помощ гръцките власти искат да поставят основата, която да позволи на Гърция да намали зависимостта на икономиката си от туристическата индустрия, засегната от пандемията на коронавируса. Според гръцката централна банка, приходите от туризъм в страната са спаднали със 78% през първите девет месеца на 2020 г.

Заместник-министърът на финансите на Гърция Теодорос Скилакакис се надява, че планът ще бъде насърчаван от "добрия климат в страната и ниски, в сравнение с други европейски държави, цени на имотите". Допълнително предимство може да бъде благоприятна епидемична ситуация. Гърция се справи с първата вълна на пандемията доста успешно. Разпространението на коронавируса и броят на инфекциите в страната през пролетта бяха значително по-ниски, отколкото в също средиземноморските Италия и Испания. Това беше улеснено както от относително бързо въведени от властите ограничения, така и от обширна медийна кампания, призоваваща хората да си стоят у дома, когато е възможно.

В условията на пандемията, Гърция се опитва да направи "огромен скок напред" в развитието на своята ИТ инфраструктура, което ще й позволи да застане наравно с другите развити икономики, заяви Мария Демерцис, зам-директор на икономическия аналитичен център ДБрюгелФ. По време на първата блокада, десетки държавни институции, в които на опашки се чакаше с часове, бяха включени онлайн за една нощ. И тази светкавична дигитализация продължава в страната и до днес.

Освен това гръцките власти се надяват, че пренасочването на икономиката може да върне родни специалисти, напуснали родината си през последните 12 години. Местните медии пишат, че някои вече са се възползвали от възможността да работят дистанционно, за да се върнат в страна, която им предлага прилично качество на живот и благоприятни икономически условия.

Данъчните облекчения ще важат както за гръцки, така и за чуждестранни специалисти във Великобритания. Тази идея е възникнала, след като някои британски банки обявиха желанието си да отворят клонове в Гърция или да разширят вече съществуващата инфраструктура след окончателното излизане на Лондон от ЕС. Впрочем и американският технологичен гигант "Майкрософт" вече обявиха идването си в Гърция. 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ