04 Август 2021сряда21:14 ч.

"Съвършено розово"

Танц-театър

Фестивалът "Етюди и приятели" се завръща в ДНК

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 1334

ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, посреща четвъртото издание на фестивала "Етюди и приятели" (19-28 юни). Форумът вече съществува като утвърдена платформа за визионери, български и чуждестранни, които срещат в една вечер разнообразието на танца, различните вкусове и артистичните гледни точки. 

Фестивалът в ДНК започна със спектакъла "Съвършено розово" на Ива Свещарова, който получи номинация за "Икар" за постижения в съвременния танц и пърформанс. Вчера публиката попадна в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина в представлението "Не-видим" на Зорница Стоянова (САЩ).

Деница Дикова (Испания) гостува на фестивала със спектакъла "Voyager", който може да гледаме днес, 21 юни, от 19.30 ч. Както физическо, така и виртуално преживяване, разнопосочно развиващ се модел от изпълнители, звук, движение, светлина и зрители. Място, където артистите преминават през абстрактна трансформация и придават форма на пространството чрез стени, ъгли и мебели. Настояще със своите контрасти.

Ива Свещарова и Вили Прагер се заемат на 22 юни от 19.30 ч. със задачата да произведат щастие. Награденият с "Икар 2019" спектакъл "Произведени за щастие" е коментар по една, на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят: щастието. В едночасовия сеанс за щастие Ива и Вили се екипират с топки против стрес, шампанско и др.

Американка и българка се срещат на 24 юни на грешното място, но в точното време. Щастлива случайност или вик за помощ? Объркването става още по-голямо с пристигането на втора американка. Дали трите говорят за едни и същи неща? В комични ситуации, като в разговора даже се прокрадва и политика. "Здравей! Харесвам те! А сега се съгласи с мен!" oт 19.30 ч. пристигат от САЩ Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси.

Един от пионерите в танца в Ирландия - Джон Скот, гостува на 25 юни от 19.30 ч. със спектакъла "Heroes", а на 26 юни от 19.30 ч. започва представлението "Digital Footprints" на Гун Лунд (Швеция) - интерактивна хай-тек игра с трима танцьори. Техните тела - скоростта, силата и посоката на движението им в пространството определят моделите, образите и звука на изпълнението. Те ще поставят важните въпроси за взаимодействието в нашето общество - кой управлява и кой контролира. Техниката, прожекциите и музиката са разработени заедно с Оке Пармеруд - друг пионер в електроакустичната музика и видео. 

Артистичната програма на фестивала завършва на 28 юни от 19.30 ч. със серията от работи "Off the wall" и "See you somewhere" на Олоф Першон от Швеция. Множество индивидуални движения се поставят в абстрактна структура, повлияна от разбирането за танца като форма, в която движението има смисъл само по себе си.

Фестивал "Етюди и приятели" се осъществява с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столичната община и фондация "Етюд", в партньорство с ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК и галерия "Етюд".

Ценови удар

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 46

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 47

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 54

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ