28 Март 2024четвъртък10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Ферментирали храни водят до тревожност

Внимание с лекарствата с кофеин

/ брой: 190

автор:Аида Паникян

visibility 1196

Милиони хора по света страдат от тревожно разстройство, а около 40 млн. от тях са американци. Всеки намира начин да управлява тревожността си с лекарства, упражнения или специален двигателен режим. Ако живеете с хроничен стрес или тревожност, може да прекарате голяма част от деня си, управлявайки го с инструменти като терапия, съзнание, упражнения и лекарства против тревожност.

Но знаете ли, че според учени тревожността може да бъде предизвикана от определени храни? Ако тревожността все още се отразява на живота ви, може би си струва да хвърлите поглед към чинията и към чашата си.

Вярвате или не, 

алкохолът

който консумирате, за да потушите социалната си тревожност, всъщност я влошава, категорични са медиците. Струва ви се, че той успокоява нервите, но всъщност може да има отрицателно въздействие върху хидратацията и съня - двата съществени фактора, които може да предизвикат симптоми на тревожност, коментира специалистът Ерин Палински-Уейд. Алкохолът променя нивата на серотонин и невротрансмитерите в мозъка, което влошава тревожността. А когато ефектът от алкохола отслабне, може да се почувствате още по-разтревожени, казва Палински-Уейд.

Пиенето в умерени количества - 1-2 чаши на ден, обикновено е безопасно. Според специалистите няма истински заместител на алкохола, но все пак като алтернатива се предлага безалкохолната бира. 

Любимият ни сутрешен ритуал -

пиенето на кафе

може да причини повече вреди по отношение на тревожното безпокойство, смятат експертите. "Високите нива на кофеин могат не само да повишат тревожността и нервността, но и да намалят производството на чувствителния към тялото химичен серотонин, предизвиквайки потиснато настроение", казва Палински-Уейд. И все пак, според експерта обикновено кофеинът е безопасен в ниски дози. Проучване установило, че хора, които пият 300 мл кофеин на ден, съобщават за почти два пъти повече стрес. Добре е да не се забравя, че някои добавки и лекарства включват кофеин - жълт кантарион, женшен, лекарства против главоболие. Твърди се, че чаят Matcha е добра алтернатива на кафето заради съдържанието на L-теанин, който е известен със своите релаксиращи ефекти, но без да дава сънливост.

Стареещи, ферментирали и култивирани храни също могат да засилят тревожността. Чиния с

месо и сирене с чаша червено вино

звучи невероятно релаксиращо, нали? Но според учените това не е точно така. По време на процеса на ферментация бактериите разграждат хранителните протеини до биогенни амини, един от които е хистаминът. Той е невротрансмитер, който влошава храносмилането, хормоните и сърдечносъдовата и нервната система. При податливи индивиди може да предизвика безпокойство и безсъние. За да сведете до минимум непоносимостта към хистамин, избирайте пресни, пълноценни храни, препоръчват медиците. 

Подлата добавена захар

Няма начин да избегнем захарта на 100%, тъй като естествено я има в много храни, сред които и плодовете. Но добавената захар допринася за общото безпокойство. Консумацията на големи количества преработена захар може да предизвика чувство на притеснение, раздразнителност и тъга. Специалистите по хранене припомнят, че добавена захар има не само в сладкишите, но и в кетчупа, някои салатни сосове, белия хляб. Бялата захар спокойно може да бъде заменена със стевия.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ