15 Октомври 2019вторник17:34 ч.

Жители на район "Овча купел" в София излязоха на протест пред Столичната община и внесоха петиция с 3031 подписа срещу разрешение за строеж върху зелени междублокови пространства. Общински съветници от БСП поеха ангажимент да съдействат за справедливите и

Фандъкова спести на "Джи Пи Груп" 5 млн. лева

В прокуратурата е внесен нов сигнал за забавяне на ремонта на "Граф Игнатиев"

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 1114

Нов сигнал срещу изпълнението на ремонтните дейности в центъра на столицата бе внесен в прокуратурата. Организацията "Спаси София" твърди, че кметът Йорданка Фандъкова и общината са спестили на "Джи Пи Груп" 5 млн. лева от глоби заради забавяне на ремонта по ул. "Граф Игнатиев". Общината обяви график за изпълнение, според който цялата улица трябваше да бъде напълно завършена на 3 октомври 2018 г. Откриването обаче се случи на 28 май 2019 г. - след почти 8 месеца закъснение. Ремонтът е спрян за 86 дни с оправданието за лошо време. Справка на БАН обаче сочи, че в почти половината от този срок атмосферните условия са позволявали да се работи. Предоставена е и справка, че от юни до юли според общината е имало 31 дъждовни дни, докато според НИМХ те са били 17. 22 дни е разликата в периода декември - февруари, още 4 "бонус" има следващият месец. "Спаси София" посочва, че максимално допустимите санкции по договор са 5 028 354 лв., за забавянето "Джи Пи Груп" е трябвало да бъде глобявана с по 200 000 лв. Това обаче не се е случило, а според твърденията на кмета глобите са за едва 388 000 лв. От организацията твърдят, че въпреки че строителството е било официално спряно с Акт 10, на "Графа" все пак се е работило. По същество това е незаконно строителство, твърдят те.
Ремонтът на "Графа" вече доведе до едно дело. То се води срещу бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Вчера стана ясно, че съдебният процес срещу него започва на 30 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд насрочи и втора дата за гледане на делото по общия ред - 9 октомври 2019 г.
Крусев бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни до 5 декември 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. Разследващите твърдят, че по инициатива на Крусев е подменена виброизолационната подложка на трамвайното трасе с такава, каквато е предложил отпаднал от търга участник, но на по-висока цена. Прокуратурата пак пресметна щетите от 4 млн. лв., които бившият зам.-кмет по транспорта на София е нанесъл на общината.
В обвинителния акт обаче е записана сумата от 919 863,55 лв. Това е сборът от парите, които общината е платила за виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, които са поставени само по документи.
Трамвайните релси на завоя при улица "Алабин" са били подменени и след това отчетени два пъти в два различни протокола, от което общината е ощетена с над 21 хил. лв.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ