25 Юни 2021петък03:45 ч.

Фалшив поток

/ брой: 54

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1099

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви амбициозна инвестиционна програма. През тази и следващата година компанията възнамерява да вложи близо 2,5 милиарда лева за развитие и модернизация на преносната и транзитната си мрежа, както и за съхранение на природен газ. Още около 500 милиона лева се предвиждат до 2030 г. според обявения за обсъждане десетгодишен план на дружеството. След обсъждането на забележките и предложенията по него той ще отиде за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сред проектите е както разширението на газохранилището в Чирен, оценено на близо 616 милиона лева, така и модернизацията и разширението на вътрешната газова мрежа с отклонения към негазифицирани райони за общо 680 милиона лева. Включени са още терминалът за втечнен газ край Александруполис и намеренията на оператора да изгради 175 км тръбопроводи, които да пренасят и водород, и алтернативен газ до електроцентралите в "Марица Изток", за да бъдат газифицирани. 

А накъде и без станалата нарицателна газова връзка със Сърбия. 62-километровото българско трасе на 170-километровия газопровод с капацитет 1,8 млрд. куб. м годишно от Нови Искър до Ниш е на стойност 72,647 милиона евро, от които 27,6 милиона предостави Брюксел миналия октомври по програмата "Свързана Европа". Останалите ще трябва да осигури "Булгартрансгаз". Засега не е ясно откъде, след като дружеството започна огромна инвестиционна програма. Само строежът на "Балкански поток" му струва 3 милиарда лева, за част от които взе заеми, а друга ще връща на строителите от транзитните такси. 

Така лъсна фалшивата роля на мегапроекта, който реално е продължение на руския "Турски поток" през България и Сърбия. Иначе нямаше да е необходима газовата връзка между София и Ниш. Не е ли странно, че след като бяха похарчени милиарди за тръбата от турската граница през България до Сърбия, сега двете балкански държави ще харчат още стотици милиони за втора тръба? Обяснението е съвсем просто. "Турски поток" е проект за транзит на руски газ, а не за диверсификация на доставките, както обича да се хвали Борисов, или за газификация на Западна България, както неубедително обяснява енергийният министър Теменужка Петкова. В един момент се оказа, че "Балкански" стана "Фалшив поток".

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ