23 Септември 2020сряда12:03 ч.

Полицаи издърпват демонстрант при разпръскването на протестна акция в Берлин, организирана срещу мерките против разпространението на коронавируса. В акцията са участвали 20 000 души, според които мерките нарушавали правата и свободите на хората...

Европейският съвет планира нови данъци

Без тях ще трябва да се намалява бюджета на ЕС, а това ще ограничи развитието на Съюза

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 536

/сн.Европейският съвет предлага нови начини за финансиране на бюджета. Лидерите на Общността се споразумяха да покрият европейския дълг с нови ресурси, включително нови ставки като данък върху нерециклираната пластмаса, дигиталния бизнес или финансовите транзакции. Новитe тарифи ще бъдат добавени към традиционно съществуващите в блока, предаде Евронюз. Сред създадените наскоро ще бъдат: разрешителни за замърсяване, които могат да осигурят около 10 млрд. евро годишно; права върху въглерода за фирмите-вносителки, което би генерирало 14 млрд. евро годишно; специален данък върху пластмасовите опаковки, който би осигурил около 7 млрд. евро=

Предвижда се общ корпоративен данък за около 10 млрд евро. годишно и дигитална такса, която да внесе в бюджета около 1,3 млрд. евро годишно. 

ЕС се нуждае от нови собствени ресурси, за да направи бюджета по-независим. С това той ще подобри и насърчи политиките си, това е положителна стъпка, казва икономистът Крисопиги Браила, професор в Брюкселския свободен университет. 

По време на срещата в средата на юли лидерите не обсъдиха подробности за новите данъци, но се съгласиха, че ще реформират системата на собствените ресурси в следващите години.

Ако няма яснота в собствените ресурси, това означава, че дългът, който ЕС ще поеме в усилията за възстановяване, ще трябва да бъде погасен с нормалните собствени ресурси на Съюза, казва зеленият евродепутат от Германия Свен Гиголд добавяйки, че това означава съкращаване на бюджета, което ще е голяма грешка. 

Решението за новите европейски данъци трябва да бъде одобрено в Съвета с квалифицирано мнозинство. Самият Европарламент все още не е одобрил бюджет.  

Данъкът върху пластмасовите изделия е най-малко противоречив, но все пак някои държави-членки са скептични. Що се отнася до данъка върху транзакциите, от 10 години се наблюдава блокиране от страна на някои държави-членки. Когато става въпрос за дигитален данък, подобен опит вече се провали поради ветото на четири държави. 

Въпреки създаването на нови данъци, Брюксел ще има по-малко средства в бюджета за екологичен преход, здравеопазване и изследвания.

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 0

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 32

Удължиха епидемичната обстановка до 30 ноември

автор:Дума

visibility 55

Социолози: Протестът се партизира и губи от това

автор:Дума

visibility 103

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 108

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 212

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 222

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 276

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 284

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 173

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ