05 Юни 2020петък23:26 ч.

Европейската нощ на учените с отворени врати във вузове и институти

/ брой: 184

автор:Велиана Христова

visibility 263

На 27 септември България ще участва за 13 път в Европейската нощ на учените. Висшите училища и научните институти ще отворят врати за посетители от 18 до 22 ч. 

Единият от проектите, с които страната ни ще участва - REFRESH, включва над 150 събития, свързващи науката с културата, в 50 града у нас, както и на борда на научноизследователския кораб на БАН "Академик", в единствената наша изследователска миниподводница РС-8В и в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград, която ще тръгне от гара Септември в 20,45 ч. В София акцентът отново ще бъде Античният комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между МС и Президентството, където от 18 ч. ще е официалното откриване с награждаване на победителите в конкурсите за деца и младежи. Ще има щандове с демонстрации и експерименти. Посетителите ще научат какво е да си молекулярен биолог, ще разберат неподозирани факти за слънчевите затъмнения и пр. Пълната програма по градове - на сайтовете: http://nauka.bg/night и https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2019. 

Един от партньорите е БАН, която на 12 октомври навършва 150 години. Посетителите в централната сграда на академията на ул. "15 ноември" 1 от 17,30 ч. ще научат как се изолира ДНК от банан, как се лекуват безболезнено рани, как се правят холограми, какви са полимерите на бъдещето.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ