24 Август 2019събота11:09 ч.

Европарламентът засилва Фронтекс

Създава се корпус, който трябва да осигури по-добра защита на външните граници на ЕС

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 421

Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), гарантирайки по-добра защита на външните граници на ЕС.

Промените във Фронтекс имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на настоящите предизвикателства, свързани със сигурността и миграцията.

От 2021 г. ще започне да действа нов постоянен корпус в състав от 5000 души, който постепенно ще се увеличава, за да достигне 10 000 души през 2027 г. Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации. Той ще подпомага отделните страни членки при граничните им проверки и при изпълнението на задачи, свързани с връщането на неправомерно пребиваващи лица. Борбата срещу трансграничните престъпления също влиза в задълженията му. 

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Фронтекс, както и командирован персонал от страните членки.

Модернизираната агенция ще има възможност да оказва подкрепа на държавите членки за изпълнението на процедурите по връщане на определени лица. Тя ще съдейства при идентифицирането на незаконно пребиваващите граждани от трети страни или ще подпомага националните органи за издаване на документи за пътуване. Новите правила ще засилят също сътрудничеството с европейската служба за предоставяне на убежище.

Ще бъде засилено и сътрудничеството със страни извън ЕС, като се дава възможност за нови споразумения със съседни на ЕС държави. Зачитането на основните права и защитата на личните данни в това сътрудничество е гарантирано чрез серия от предпазни мерки. Освен това значителен брой наблюдатели правозащитници постоянно ще оценяват дали оперативните дейности на агенцията са в съзвучие с основните човешки права.

Правилата бяха приети с 403 гласа "за", срещу 162 гласа "против" и 44 "въздържал се". Текстът сега трябва да бъде официално одобрен от Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ