26 Май 2019неделя13:21 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Европарламентът засилва Фронтекс

Създава се корпус, който трябва да осигури по-добра защита на външните граници на ЕС

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 260

Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), гарантирайки по-добра защита на външните граници на ЕС.

Промените във Фронтекс имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на настоящите предизвикателства, свързани със сигурността и миграцията.

От 2021 г. ще започне да действа нов постоянен корпус в състав от 5000 души, който постепенно ще се увеличава, за да достигне 10 000 души през 2027 г. Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации. Той ще подпомага отделните страни членки при граничните им проверки и при изпълнението на задачи, свързани с връщането на неправомерно пребиваващи лица. Борбата срещу трансграничните престъпления също влиза в задълженията му. 

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Фронтекс, както и командирован персонал от страните членки.

Модернизираната агенция ще има възможност да оказва подкрепа на държавите членки за изпълнението на процедурите по връщане на определени лица. Тя ще съдейства при идентифицирането на незаконно пребиваващите граждани от трети страни или ще подпомага националните органи за издаване на документи за пътуване. Новите правила ще засилят също сътрудничеството с европейската служба за предоставяне на убежище.

Ще бъде засилено и сътрудничеството със страни извън ЕС, като се дава възможност за нови споразумения със съседни на ЕС държави. Зачитането на основните права и защитата на личните данни в това сътрудничество е гарантирано чрез серия от предпазни мерки. Освен това значителен брой наблюдатели правозащитници постоянно ще оценяват дали оперативните дейности на агенцията са в съзвучие с основните човешки права.

Правилата бяха приети с 403 гласа "за", срещу 162 гласа "против" и 44 "въздържал се". Текстът сега трябва да бъде официално одобрен от Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 779

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 719

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ