29 Май 2020петък11:19 ч.

Мнение

Евроизборите и след тях

Какви позиции да отстояват бъдещите депутати от БСП в интерес на нацията и социалното спасение

/ брой: 51

visibility 1464

Ваня Добрева

Не се и съмнявам, че новият Европейски парламент го очакват преломни, фундаментални проблеми. Едни от тях са заварени, други - новородени. Прогнозите показват, че в този парламент ще имат мнозинство т.нар. системни партии, образуващи семействата на ЕНП и ПЕС, но с отслабени позиции. Ще се засилят обаче позициите на "зелените" партии, както и на алтернативни десни и леви формации. 

Бъдещият Европарламент ще трябва да проведе радикални реформи, за 

да се спрат процесите на упадък

в Евросъюза. Наложително е да се осъществи преход от неолибералния модел към устойчив модел на развитие.

В този план от съществено значение ще е да се доуточни понятието "остатъчен суверинитет" по начин, при който в резултат на засилване на единството в Европейския съюз се стимулират националните права, изгражда се "съюзът на отечествата", т.е. предоставят се повече компетенции на нациите и по-малко на бюрокрацията в Брюксел.

Българските евродепутати социалисти ще трябва да отговорят положително на предизвикателство на президента Трамп отделните държави членки да имат далеч по-големи възможности за сключването на договори върху двустранна основа, за директно кореспондиране с държавата-партньор. 

Необходимо е нашите евродепутати социалисти да бъдат задължени да противостоят по-решително, отколкото сега, на мултикултурализма, застрашил самото съществуване на обединена Европа. Всяко солидаризиране на нашите евродепутати с документи, насаждащи джендър-идеологията и разрушаващи устоите на християнската ни цивилизация, трябва да бъдат санкционирани от ръководството на БСП. 

Здравословно за Европейския съюз ще е, ако неговият парламент намери сили да ограничи културната агресия на фондация "Отворено общество" в Европа в качеството му на идеологически център на мултикултурализма и на покушенията върху националните култури.  

Очакванията са, че кауза за нашите депутати ще бъде установяването на равноправни отношения между Вашингтон и Брюксел, тъй като сегашните са 

подчинени на интересите на Големия задокеански брат

Подобна промяна ще доведе до подобряване на политическите, икономическите и духовните връзки на Евросъюза с Руската федерация. Българските евродепутати биха могли по-категорично да се противопоставят на санкциите срещу Русия, както и на фалшивото твърдение, че Крим е анексиран от руснаците.

Надявам се българските евродепутати социалисти да бъдат сред инициаторите за създаването на европейска армия. Според мен наложително е БСП да заяви, че е против разполагането на чужди военни бази на българска територия. Да се обяви против разполагането на ракети с ядрени заряди на Европейския континент. И тази наша позиция да бъде съответно представена от българските депутати социалисти пред европейската общественост.     

Задача над задачите е депутатите от парламентарната група на ПЕС, с активното участие на българските представители, да претворят на практика предизборния манифест на ПЕС от Мадрид "Нов социален договор за Европа". Макар че Вили Брант прилагаше един по-настъпателен подход за реализиране на "социалната държава" в Европа, разрушен през последните 40 години.

Наред с това от нашите депутати се очаква да поставят с по-голяма острота нерешените проблеми в отношенията между Брюксел и София: например нуждата от допълнителни защитни мерки за родното производство, при наличието на безвизов внос на стоки от високо развитите държави на Западна Европа в България; преодоляването на системния разнобой между бюрократичните порядки в Евросъюза и националния ни интерес; преразглеждането на юридическата норма, която подчинява безусловно и безалтернативно националното законодателство на законодателството в Европейския съюз и пр. 

Няколко допълнителни щрихи за днешната обстановка в България във връзка с предстоящите европейски избори. Предвижданията на българските социолози са, че ако в Европейския парламент попаднат само кандидатите за депутати на БСП, ГЕРБ и ДПС, нашата партия и герберите ще разполагат с по пет или шест евродепутати. При хипотеза, че и други партийни формации получат места в Европейския парламент, тогава броят на евродепутатите социалисти би могъл да спадне на четири или пет души. Наблюденията, които имам от столичната и извън столичните организации на БСП ме карат за смятам, че в този случай предвижданията на социологията са реалистични.

Така или иначе, факт е, че в момента 

БСП и ГЕРБ са с изравнени сили

Това, че едната или другата партия биха могли да получат 1 или 2 процента преимущество, не е от голямо значение. Лично аз се надявах, че след двете години, прекарани в опозиция, е закономерно БСП да има поне един или няколко евродепутата повече от ГЕРБ. Но тази надежда едва ли ще се сбъдне. 

Ако приемем резултатите от европейските избори за базисни, би трябвало да допуснем, че и на предстоящите общински и парламентарни избори - тази година и догодина - ситуацията ще се запази близко до днешно ниво. А това означава, че ако не настъпят съществени промени в сегашната коалиционна политика на БСП, България и през идващите четири или пет години няма да може да се радва на устойчиво държавно управление, парламентът отново ще бъде остро конфонтационен. Що се отнася до общините и кметовете, там ГЕРБ, които владеят повечето общини в страната с техни кметове, ще направят всичко по силите си и извън тях, т.е. извън закона, за да ги спечелят. 

За разлика от мнозина мисля, че резултатите, които БСП ще получи на евроизборите, няма да повлияят особено върху резултатите от общинските избори или бъдещите парламентарни избори. Но те ще  са изключително важни като симптом! 

Първо, и от прогнозите за предстоящите евроизбори се подразбира, че 

БСП ще излезе по-силна от тях

Но също така - че няма да е в състояние на изборите за Народно събрание след една година да си осигури такова мнозинство, което да й позволи да управлява самостоятелно.  

Второ, даже ако успеем да станем първа парламентарна сила, ще ни се наложи да прибегнем към коалиране с други политически сили. 

Трето, подобни коалиции ще трябва да се направят с реални, парламентарно представени политически фактори върху основа на национална програма за спасение на България, за измъкване от последното място, което сме заели като държава в ЕС. 

Така че още отсега задача номер едно на БСП е да реализира много по-активна, рационална и перспективна коалиционна политика, ако действително е решила да участва в управлението на държавата. Другият вариант е да остане отново в опозиция с всичките последици - добри и лоши - от този акт. 

Що се отнася до общинските избори, моето мнение е, че тук в още по-значима степен ще изпъкне ролята на коалициите, дори с партньори, с които иначе се сблъскваме и влизаме в съперничество по време на изборите за Народно събрание. 

Нямам намерение да давам съвети кой и поради каква причина би трябвало да е кандидат на БСП за евродепутат. Ще кажа едно. Тъй като дейностите в Европейския парламент са строго профилирани, предлагам в окончателния състав на листата на БСП да се включат преди всичко изградени професионалисти в области, от които зависи просперитетът на България и Европейския съюз - изтъкнати икономисти, юристи, финансисти, медици, специалисти в новите технологии, в комуникациите, енергетиката, националната сигурност, здравеопазването, образованието и културата. Разбира се, в листата трябва да бъде включен председателят на ПЕС Сергей Станишев. Във връзка с полемиката кой да бъде водач на листата може би за предпочитане в момента е листата да се оглавява от председателя на БСП Корнелия Нинова. 

И последно. Присъединявам се към позицията на немалко наши другари и партийни организации част от възнаграждението на евродепутатите социалисти да отива в партийната каса. Според сайта Днес BG (10 януари 2019 г.) възнаграждението на всеки евродепутат за един месец се формира така: основната месечна заплата 8020 евро, плюс дневни за присъствие, храна и нощувка  в размер дневно на 306 евро, което месечно прави 12 610 евро, плюс 21 379 евро месечно за асистенти и помощен персонал, плюс признати разходи за офис годишно 4230 евро и за пътувания в границите на ЕС извън него месечно 4355 евро. Предлагам още сега - през март-април експертите към Националния съвет да разработят и предложат каква част от месечното си възнаграждение евродепутатите социалисти ще внасят в партийната каса. Логично е всеки утвърден кандидат на БСП за евродепутат да подпише декларация преди 26 май. По този начин ще докажем, че 

не делим думи от дела

пък и позитивното отношение към нашата листа ще нарасне видимо още в предизборния период! 

Факт е, че част от нашите гласоподаватели подценяват значението на изборите за Европарламент. Както се вижда, тези избори тепърва ще играят огромна роля в дейността на ЕС, а в редица аспекти ще се отразят решително върху развитието на живота у нас. Затова БСП и нейните съмишленици трябва максимално да се мобилизираме през следващите два месеца, за да постигнем респектиращи резултати в полза на България, на българския национален и социален интерес.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ