20 Февруари 2020четвъртък00:45 ч.

ЕС въвежда нови правила за ДДС за дребния бизнес

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 597

Евродепутатите одобриха план за намаляване на бюрокрацията при прилагане на ДДС за малки и средни предприятия. Депутатите одобриха текста, предложен от държавите членки, с 592 гласа „за“, 22 „против“ и 51 въздържали се.  Новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2025 година. Инициативата има за цел да реформира правилата за ДДС чрез намаляване на административната тежест и разходите за по-добро развитие на трансграничната търговия.

Разходите за осчетоводяване на ДДС за малкия бизнес ще бъдат намалени с 16% от 68 млрд. евро на 56,1 млрд. евро в рамките на ЕС, като в същото време трансграничната търговия в региона ще се увеличи с 13,5%. Настоящото законодателство осигурява изключения от ДДС за малък бизнес на национално ниво. Предложената реформа ще осигурява подобни изключения да бъдат прилагани към малък бизнес, базиран в друга страна членка на ЕС

Мярката предвижда малките предприятия да се възползват от опростени правила за съответствие, ако годишният им оборот не надвишава прага, определен от съответната държава-членка. Този праг за конкретната държава не може да надвишава 85 000 евро. При определени условия малките компании от други държави-членки с трансгранична дейност, ако не надвишат този праг, също биха могли да се възползват от опростения режим, при условие че общият им годишен оборот в целия съюз не надвишава 100 000 евро.

Законодателството за ДДС за малкия и среден бизнес е в процес на разработка от 2018 г.  Според проучвания страните от ЕС губят всяка година до 50 милиарда евро от трансгранични измами с данък добавена стойност.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ