24 Октомври 2020събота19:07 ч.

ЕС налага стандарти за енергийна ефективност на сградите

Те ще бъдат задължителни за всички типове строителство

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 1088

Очаква се днес Европейският съюз да обяви  предложение за въвеждането на минимални стандарти за енергийна ефективност в строителството с надежда да намали въглеродните емисии и да създаде работни места в сектора на санирането, става ясно от проектодокумент, до който световни информационни агенции са получили достъп. Еврокомисията ще предложи стандартите догодина след анализ, който да й помогне да реши кога те да бъдат поетапно задействани и да определи конкретните нива на енергийна ефективност, които трябва да бъдат постигнати при всяка сграда. Планира се да бъдат обхванати всички типове сгради. Целта е собствениците на зданията да бъдат насърчени да модернизират недвижимите си имоти навреме, за да покрият новите стандарти, за което ще допринесе и финансиране от източници като възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро. Европейската комисия е определила стратегията си "Реновационна вълна" като приоритетна в плана за намаляване на нетните парникови емисии на ЕС до нула към 2050 г.

Енергийно неефективните сгради, повечето от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните емисии в ЕС и поемат над 40% от потреблението на енергия. Повечето сегашни сгради все още ще се използват през 2050 г., което може да подкопае зелените цели на ЕС, освен ако не бъдат модернизирани. Предвижда се също годишният дял на санирането, целящо повишаване на енергийната ефективност на жилищни и нежилищни сгради, поне да се удвои до 2030 г., се допълва в проектодокумента. В момента около 11% от съществуващите сгради в ЕС се реновират всяка година. Повечето ремонти обаче не са насочени към енергийния баланс на сградите и делът на "енергийните реновации" в ЕС е едва около един процент. Инициативата може и да стимулира заетостта след пандемията от коронавируса със създаване на допълнителни 160 000 работни места в строителния сектор на ЕС до 2030 г., се отбелязва в проектодокумента.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ