06 Август 2020четвъртък01:10 ч.

Интервю

Емил Георгиев: Безхаберието е причината за тежките екологични проблеми

Много от инспекциите за опазване на околната среда са станали феодални владения, твърди лидерът на ПК "Екогласност"

/ брой: 165

автор:Юлия Кулинска

visibility 1772

Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е защита на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на ПК "Екогласност", а от 2006 г. е лидер на партията. Депутат в 42-рото НС от БСП. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 г. е изпълнителен секретар. Владее говоримо румънски и английски език.

"Властта прикрива безумствата на фирми на Христо Ковачки"

- Г-н Георгиев, през последния месец пламнаха десетки пожари на сметища в цялата страна, които замърсяват въздуха. Каква е причината за огнищата и кой носи вина за тежката екологична катастрофа?

- Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на регионалните инспекции по околна среда и водите (РОСВ) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Някои от инспекциите са се превърнали във феодални владения и властта не предприема нищо в тази насока.

През последните дни фокусът на общественото внимание все повече се измества от горещата тема с африканската чума по свинете към пожарите в нерегламентираните сметища и депата за битови отпадъци. Пожарът в един от най-големите изкупвателни пунктове за вторични суровини в Югозападна България "Феникс ресурс" дори доведе до затваряне на АМ "Струма". Транспортният хаос по обходния път Е-79 взе и човешки жертви. Това беше неминуемо, защото тоновете битови и какви ли не още отпадъци от години се складират под магистралата и извън нея със знанието на държавата в лицето на АПИ и РИОСВ в Перник. След което се прехвърлят в ТЕЦ "Бобов дол" и се изгарят отново със знанието на екологичната инспекция. В топлоелектрическата компания на Ковачки всяка нощ се горят всякакъв вид боклуци, докарвани и с влакови композиции от други държави през пристанища по Черноморието. Поради голямата жега или вероятно умишлено отпадъците горят за пореден път. И в същото време ни вопъл ни стон от МОСВ.

- Задава ли се нова беда в този регион, а и на други места?

- Да, задава се ново бедствено положение в района, свързано с опитите за построяване на регионално депо за битови отпадъци буквално на метри от крайните къщи на село Джерман и на не повече от 2 км от град Дупница. Ако това се допусне, МОСВ ще носи основна вина за бъдеща екокатастрофа, което е въпрос на време.

Поредна екологична беда е надвиснала и над град Димитровград. С протекцията на ръководството на РИОСВ в Хасково на площадка в двора на ТЕЦ "Марица 3", чийто собственик отново е прословутият Ковачки, са разтоварени над 700 тона опасни битови и промишлени отпадъци с неизяснен произход. Те пристигат с ТИР-ове с бургаска регистрация, което навежда на мисълта, че се доставят с кораби от друга държава, вероятно Италия. В непосредствена близост до площадката с отпадъци се намира бензиностанция с три броя цистерни за по 50 000 л гориво, съоръжения на завода за азотни торове "Неохим", както и над 10 фирми с различен предмет на дейност. В случай на запалване на тези отпадъци ще се предизвика взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград.

- Вие неведнъж сте сигнализирали за опасност за замърсяване на околната среда в района на Димитровград. Има ли резултат от предупрежденията ви?

- Както при трагедията на Меричлери, резултат от безумното посегателство на фирма "Каолин" върху околната среда при добив на варовик от кариера "Великан", РИОСВ в Хасково отново прикрива нарушения. Този път те са на фирма "Траш екопак" ООД. По всичко личи, че тази фирма е свързана с фирма "Еко анализ" ЕООД, която от своя страна е свързана пряко с ТЕЦ "Марица 3".

Риторичният въпрос е защо ръководството на община Димитровград не реагира още на 14 август, когато са разтоварени първите количества отпадъци, още повече че юрисконсултът на топлоцентралата е и зам.-председател на Общинския съвет в Димитровград. Историята с бунището в района на топлоелектроцентралата, която е в режим на студен резерв към НЕК, все повече намирисва на обществен скандал, свързан с представители на бизнесмена Христо Ковачки, община Димитровград и РИОСВ в Хасково.

- Пореден пожар избухна и в завода за изгаряне на битови отпадъци край Шишманци...

- Говорейки за нерегламентирани сметища или депа за битови отпадъци, няма как да не споменем и за този пожар.  Заводът е предоставен на бивш спортист със съдействието на един президент. Лошо няма, но каква беда още трябва да се стовари върху жителите от района, за да се разбере, че в условия на пълно бездействие от страна на ръководството на РИОСВ в Пловдив мястото на този завод не е там. По всичко личи, че безхаберието е стил на действие на ръководството на инспекцията, което усърдно прикрива и действията на швейцарската компания "Холсим кариерни материали Пловдив" на кариера "Белащица", която с години нарушава българското законодателство и унищожава околната среда в района на селата Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян, в непосредствена близост до Пловдив.

- Какви отговори чакате от екоминистър Нено Димов по повод опазването на околната среда и водите?

- Случващото се унищожение на природата у нас не дава основание да запитаме министъра на околната среда и водите какво още трябва да се случи и докога ще се търпят безобразията на директорите на някои РИОСВ, като тези в Хасково и Пловдив, които са превърнали екоинспекциите в свои феодални владения.

Ако безхаберието продължава, ръководството на МОСВ ще се сблъска с гнева на представителите на ПК "Екогласност". Нашата партия с години доказва, че сме се посветили безрезервно на каузата по опазване на природата и здравето на хората и никой не е в състояние да ни прекърши.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ