01 Октомври 2020четвъртък05:22 ч.

Интервю

Еленко Божков: Новите цени на парното и тока са необосновани

На свободната електроенергийна борса се извършват безобразия, казва известният енергиен експерт

/ брой: 126

автор:Мая Йовановска

visibility 2614

Еленко БОЖКОВ е роден през 1953 г. в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-ото ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента на България Румен Радев. 

"Най-правилното решение е държавата да стане собственик на активите на ЧЕЗ"

- Господин Божков, в понеделник КЕВР разреши поредното поскъпване на тока и парното. Обосновани ли са новите цени особено за парното, предвид факта, че от същата дата има намаляване на цената на газа?

- Разбира се, че не са обосновани. В момента цената на топлинната енергия е най-висока в сравнение с минали години. Пак в сравнение с тези същите минали години има обаче много по-ниска цена на природния газ. Тя се обуславя от договора, който имаме с "Газпром" - цената на природния газ да се определя като средна от цените за 9-месечен период на мазута с 1% сяра и газьола с 0,1% сяра. Трябва да се отбележи, че когато "Булгаргаз" и КЕВР предлагат цените, изобщо не дават картината за борсовите цени за последните 9 месеца на тези два петролни деривата - газьол и мазут. Това прави определянето на цената на природния газ още по-загадъчно. А цената на топлинната енергия - напълно загадъчна. Защо например "Топлофикация София" е непрекъснато на загуба, а заплатите там постоянно се увеличават средно с 10-11% годишно?

- А за цената на тока?

- За цената на електрическата енергия нещата са още по-драматични и необосновани. Има два основни фактора. Първият е, че съгласно собствените правила на КЕВР - наредбата за определяне на цените на електрическата енергия, се казва как се формира цената на обществения доставчик. В предишни години цената на електрическата енергия от двете американски централи за формиране на цена на обществен доставчик, от която пък се определят цените за бита, е била равна на прогнозната пазарна цена. Например за 2018 г. тя е била 70 лв. за мегаватчас. Тази година тя е 89 лв., но изведнъж за тези две американски централи и "Марица-изток 2" КЕВР решава, че тази цена ще е 98,01 лв. Или това е цената от 89 лв., умножена по коефициент 1,1. В доклада, който представи в началото работната група на КЕВР, даже не беше обяснено защо се прави това. 

За поскъпването от понеделник на закритото заседание има една нищо неструваща обосновка. Защото в самата наредба няма предвидена подобна стъпка - цените на американските централи да са различни от прогнозните цени на свободния пазар. Това е едно волно съчинение, което обясняват с аргумента, че централите не работели в базов режим. И вадят един график, който за пръв път виждам и не е аргументиран. Защо се прави това? Много просто - ако беше прието да се постъпи както миналата година, цената за гражданите щеше да бъде още по-ниска, а за бизнеса щеше да е по-голяма. Това обаче е много опасно за шефа на КЕВР Иван Иванов и другите комисари, защото едрият бизнес е много обидчив.

- Искате да кажете, че сега се прави отстъпка в полза на цената за бизнеса за сметка на тази за битовите потребители?

- Точно така. С тази машинация. Другият още по-сериозен проблем е със събирането на пари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който трябва да покрива разходите на държавата за преференциалните цени на ВЕИ, американските централи и когенерациите. В решението си самата КЕВР признава, че има опасност около 24% от средствата в този фонд да не се изпълнят заради една директива на ЕС от май. В нея се казва, че квотите, определени от всяка държава, свободните квоти, които се продават иначе на борсата, ще бъдат намалявани с 24%. И така в енергийния фонд няма да влязат около 900 млн. лв. от квоти и парите ще паднат с една четвърт. Това предполага, че този фонд няма да може да изпълни предназначението си. И ситуацията става много опасна. Това от КЕВР го признават, но казват - нека да изчакаме да видим какво ще се случи на 1 септември. Защото в самата директива има поставено условие, че евентуално може да се избегне намаляването с тези 24%. Но въобще не е сигурно. Това ни поставя в една много непредвидима ситуация около 1 октомври, когато отново трябва да се определят цените. И може да се наложи определяне на нова цена на тока.

- Каква е прогнозата ви?

- Не искам да давам лоши прогнози. Трябва да се провери колко милиона квоти продава България до 1 септември всяка година. И ако те надвишават 100 милиона квоти, тогава ситуацията е изключително опасна, защото ще се намалят постъпленията във фонда.

- Какво ще се случи с активите на ЧЕЗ у нас?

- Още в самото начало, преди 12 години, когато тръгнаха да продават ЕРП-тата, бях против тези дружества да отиват в частни ръце. И винаги съм бил привърженик, ако може, държавата да изкупи тези дружества, особено сега конкретно от ЧЕЗ, след като продават. Най-правилното решение ми се струва държавата да стане отново собственик. Но има нещо още по-належащо - ЧЕЗ трябва непременно да се махнат. Като в играта бридж белот те играят за последно 10. Това става с една сделка за електромери и системи за дистанционно измерване за 70 млн. лв., която ще ни бъде тропосана да я плащаме чрез сметките. Същите тези електромери ЧЕЗ в Чехия ги забрани. Свястното в мениджмънта на ЧЕЗ са българските специалисти.

- Миналата седмица БСП поиска КЕВР да направи проверка има ли манипулации на Българската независима електроенергийна борса. Има ли такива според вас?

- Това е другото гнездо на безобразия. Разбира се, че там има изкривявания и аномалии. Съвсем наскоро на електроенергийната борса имаше търг, който се обяви по обратния на приетите начини ред за дългосрочни двустранни договори. Купувачи поискаха да купуват енергия и изведнъж, както обикновено, се появи АЕЦ-ът с 1000 мегавата, които бяха продадени на два транша на ниски цени. Без никакви обяснения, за нула време и очевидно нагласено. Не се знае кой е купувачът. Крайно време е Иван Иванов и КЕВР да се заемат с това, защото те трябва да изпълняват регламента за прозрачност и интегритет на пазара. А този регламент повече от 4 години не се прилага. Бяха отправени какви ли не забележки, беше му поискана оставката от левицата. Но той беше защитен от другите парламентарни групи съвсем неоснователно при всички тези нарушения. В момента на борсата наистина се извършват безобразия. Има и други крещящи примери за това.

- Бяха приети промени в Закона за енергетиката, свързани с това да бъде създадена и свободна борса за газ. Преди дни обаче самият шеф на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов призна, че тази борса ще е нисколиквидна и това я прави лесно манипулируема. Вашият коментар?

- Той е абсолютно прав, даже се е изразил дипломатично. Николов го казва по-постно, защото е депутат и може да му скръцнат със зъби. Каква борса за газ, когато има само един доставчик. Интерконекоторът с Гърция нито се прави, нито е ясно ще се направи ли някога. Ако се направи връзката с Турция, оттам трябва да идват 1 млрд. куб. метра азерски газ от находището Шах Дениз. Но цената на този газ не може да се сравни с цената на "Газпром". Защото винаги е с около 30% по-висока. Същото се отнася и за втечнения газ, ако се надяваме такъв да тръгне по тези газопроводи. Но той сега е евтин, тези два-три месеца. След това мога категорично да кажа, че ще е много-много по-скъп. Съвременните технологии за пренос на природен газ са толкова ефективни, че какъвто и да е той, излиза винаги по-евтин от втечнения. Не виждам никаква възможност и необходимост от промените в Закона за енергетиката и от изграждането на газова борса.

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ