27 Септември 2020неделя23:02 ч.

ЕК ще съди Франция заради ромите

В Брюксел недоволни от изказване на министър Цветанов

/ брой: 222

автор:Дума

visibility 782

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу Франция заради масовото експулсиране на ромски имигранти от страната. Това съобщи германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", според който мнозинството от членовете на ЕК ще подкрепят инициативата на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Очаква се решението да бъде взето утре - 29 септември. Освен това може да бъдат предприети наказателни процедури не само срещу Франция, но и срещу още четири държави.
ЕК разглежда експулсирането на ромите като нарушение на основното право за свободно придвижване в Евросъюза. Франция депортира в България и Румъния около 1000 роми. През тази година властите планират да експулсират близо 28 000 нелегални имигранти.
"Европейската комисия не обвързва приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство с проблемите на роми от двете страни във Франция. За приемането има процедура, която изисква изпълнение на ред технически критерии. След това Съветът на Европейския съюз на вътрешните министри решава как са изпълнени тези критерии, като въвеждане на биометрични данни, охрана на границите, борба с организираната престъпност. На тази основа съветът решава с единодушие дали страни кандидатки могат да бъдат приети в Шенгенското пространство", обясни говорителят на ЕК Микеле Черконе. Според него Еврокомисията сега помага на България и Румъния да изпълнят критериите и да се присъединят, "ако е възможно", към Шенгенското пространство през 2011 г. "Това е ролята на ЕК", добави той. Микеле Черконе отказа да отговори еднозначно на въпроса дали приемането в Шенгенското пространство има връзка с Механизма за сътрудничество и контрол, прилаган от ЕК по отношение на България и Румъния. Това са различни неща, изтъкна той.
Същевременно ЕК окачестви като неприемливи думите на българския вътрешен министър Цветан Цветанов, който по време на посещение в Брюксел заяви, че ромската общност е инкубатор, който генерира престъпност.
Запитана дали такова изказване е приемливо според комисията, говорителката Пиа Аренкилде заяви лаконично: "Отговорът е не!" В интервю за българския в. "24 часа" министърът призова "да се направи сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор, който генерира престъпност". Министърът, който се намираше в Брюксел, за да разисква трудностите при интеграцията на ромите, посочи, че ще пледира "парите за интеграцията им да се дават на държавата, а не на фондациите". "През последните 20 години различни неправителствени организации получиха много пари, но не беше направено нищо. Ние виждаме само, че ромски босове живеят в разкошни дворци, а гетата, обитавани от мнозинството роми, стават все по-големи", посочи той.


Националното събрание (долната камара на френския парламент) започва обсъждане на редица мерки, които ще направят по-строго имиграционното законодателство в страната. Съгласно предложенията натурализираните френски граждани в определени случаи ще могат да бъдат лишавани от гражданство. Предлага се и мярка, която предвижда нелегалните имигранти да могат да бъдат задържани без решение на съда максимум 5 денонощия, а не 48 часа, както е в момента. Предвижда се отмяна на възможността за даване на гражданство, ако чужденците са тежко болни и не могат да се лекуват в родината си. Ако бъдат приети промените, болните ще бъдат експулсирани, а на живеещите нелегално във Франция вече няма да се оказва безплатна медицинска помощ. Предлага се да бъдат увеличени наказанията за фиктивни бракове. Максималната присъда може да стане 7 години затвор и глоба в размер на 30 000 евро. 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 105

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 201

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 300

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1918

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 0

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ