11 Август 2020вторник03:08 ч.

Едва 1/3 от хората с увреждания работят

С подходящи мерки на пазара на труда може да бъдат ангажирани поне 120 000 души

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 638

В повечето развити европейски страни заетостта сред хората с намалена работоспособност е около 60%, а в България е едва 31%. Някои експерти дори смятат, че реално са заети едва около 15%. Хората с увреждания са неизползван резерв на пазара на труда и според експертни оценки с подходящи мерки на пазара на труда поне 120 хил. от тях могат да работят, каза Йордан Димитров от Националната федерация на работодателите на инвалиди на събитие по повод днешния Международен ден на хората с увреждания.

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика заяви, че всички анализи показват, че хората с увреждания са добри работници, при тях текучеството е много по-малко, по-привързани са към предприятието, положило усилие да адаптира работните им места. Те са лоялни и квалифицирани работници. Работодателите твърдят, че е скъпо да адаптират работни места за хора с увреждания, а едва 500 000 лв. от отпуснатите за целта над 4 млн. лв. са използвани т.г., припомни Нейков.

В специализираните предприятия на и за хора с увреждания в страната работят около 2000 души, а преди 1989 г. са били над 55 000. Почти половин година след въвеждането на новия квотен принцип за назначаване на хора с трайни увреждания се забелязва увеличение на наетите - по информация на МТСП през първите 9 месеца на 2019 г. са намерили работа над 12 000 души с увреждания, регистрирани в бюрата по труда. 

Инспекцията по труда проверява над 880 предприятия за спазване на квотите. За първите три месеца 110 фирми са отказали да изпълнят задължението си по Закона за хората с увреждания и са платили компенсационни такси за 549 незаети работни места. От глоби в бюджета са постъпили 92 244 лева.

Експертите смятат, че специализираните предприятия са едно от решенията на проблема с високата безработица сред хората с увреждания. Не по-малко перспективни са Центровете за защитена заетост, регламентирани в Закона за хората с увреждания. Те ще осигуряват заетост и минимален пакет от персонални подкрепящи услуги за хора с множествени увреждания - трудово наставничество, психологическа подкрепа, рехабилитация, медицинско наблюдение. За първи път тази година в Агенцията за хората с увреждания са предвидени 600 хил. лв. за два пилотни центъра за защитена заетост.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ