21 Януари 2020вторник21:33 ч.

Едва 1/3 от хората с увреждания работят

С подходящи мерки на пазара на труда може да бъдат ангажирани поне 120 000 души

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 422

В повечето развити европейски страни заетостта сред хората с намалена работоспособност е около 60%, а в България е едва 31%. Някои експерти дори смятат, че реално са заети едва около 15%. Хората с увреждания са неизползван резерв на пазара на труда и според експертни оценки с подходящи мерки на пазара на труда поне 120 хил. от тях могат да работят, каза Йордан Димитров от Националната федерация на работодателите на инвалиди на събитие по повод днешния Международен ден на хората с увреждания.

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика заяви, че всички анализи показват, че хората с увреждания са добри работници, при тях текучеството е много по-малко, по-привързани са към предприятието, положило усилие да адаптира работните им места. Те са лоялни и квалифицирани работници. Работодателите твърдят, че е скъпо да адаптират работни места за хора с увреждания, а едва 500 000 лв. от отпуснатите за целта над 4 млн. лв. са използвани т.г., припомни Нейков.

В специализираните предприятия на и за хора с увреждания в страната работят около 2000 души, а преди 1989 г. са били над 55 000. Почти половин година след въвеждането на новия квотен принцип за назначаване на хора с трайни увреждания се забелязва увеличение на наетите - по информация на МТСП през първите 9 месеца на 2019 г. са намерили работа над 12 000 души с увреждания, регистрирани в бюрата по труда. 

Инспекцията по труда проверява над 880 предприятия за спазване на квотите. За първите три месеца 110 фирми са отказали да изпълнят задължението си по Закона за хората с увреждания и са платили компенсационни такси за 549 незаети работни места. От глоби в бюджета са постъпили 92 244 лева.

Експертите смятат, че специализираните предприятия са едно от решенията на проблема с високата безработица сред хората с увреждания. Не по-малко перспективни са Центровете за защитена заетост, регламентирани в Закона за хората с увреждания. Те ще осигуряват заетост и минимален пакет от персонални подкрепящи услуги за хора с множествени увреждания - трудово наставничество, психологическа подкрепа, рехабилитация, медицинско наблюдение. За първи път тази година в Агенцията за хората с увреждания са предвидени 600 хил. лв. за два пилотни центъра за защитена заетост.

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 14

Гешев сложи под спецнадзор разследванията за боклука

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Кратки новини

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 27

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 35

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 33

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 24

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ