19 Юли 2019петък19:46 ч.

Според проучване на ЕК

Една трета от проверени храни у нас с двоен стандарт

Няма доказателства, че мултинационалните компани продават в новите страни членки продукти с по-ниско качество

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 1062

Според проучване, осъществено от Съвместния изследователски център към Европейската комисия за двойното качество на храните в 19 страни членки на ЕС, 9 на сто от продуктите са различавали по състав, въпреки че опаковката им е била идентична. При анализа на близо 1400 проби от 128 хранителни продукта в 19-те страни, сред които и България, 22 на сто от тях са били с различен състав, въпреки че са имали сходна опаковка. По този начин разлики в състави при абсолютно идентични или сходни пакетирани храни са засечени при една трета от продуктите, съобщи БНР. 

Докладът обаче не разкрива значима разлика в съдържанието между Изтока и Запада в блока въпреки оплаквания от новите страни членки, че мултинационалните компании продават по-нискокачествена храна в супермаркетите си. Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич заяви, че е удовлетворен, че няма доказателство за различия в качеството на храните между Изтока и Запада в ЕС, но определи новите разкрития като "смесени". "Притеснен съм, че около една трета от тестваните продукти имат различен състав, въпреки че опаковката и марката им е една и съща", отбеляза той. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер лично се ангажира с борбата срещу двойния стандарт на храните в ЕС в речта си за състоянието на съюза през септември 2017-та година. Според авторите на проучването, не са забелязани последователни географски тенденции. Говорителят на ЕК Мина Андреева заяви: "Председателят Юнкер приема с голяма загриженост и притесненията на всички наши граждани, особено когато има усещането за втора ръка граждани на общия ни пазар. Със сигурност това за него е неприемливо. Затова той се ангажира с разрешаването на случая по най-подходящия начин."Андреева увери, че наблюдението върху храните ще продължи.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ