05 Юни 2020петък00:04 ч.

Двулика дипломатичност

/ брой: 206

автор:Валентин Георгиев

visibility 97

България трябва да положи големи усилия за реформиране на пенсионната система, борбата с бедността и безработицата сред младите. Страната има огромна необходимост от подобряване на стандарта на живота, както и от поддържане на икономическия растеж... Не, това не е критикарска реч на някой наш опозиционер. Това са напътствия, дадени лично от шефа на Европейската комисия Жозе Барозу. Само че изречени не в София, а пред френския вестник "Лез еко". Точно 4 дни, след като същият този Барозу в прав текст заяви следното пред Борисов: "Всеки път, когато идвам в България, силно се впечатлявам от динамичния напредък на страната и искам да благодаря на премиера Борисов за активния принос в Европейския съюз и за начина, по който управлява България".     
Кога уважаемият господин Барозу казва истината? Защото, ако страната наистина се управляваше добре, безработицата и бедността нямаше да са толкова голям проблем.
Дипломатичният тон към властта на всеки чужд големец, който ни посещава, е разбираем, но донякъде. Етикетът от общи снимки, задължителни усмивки и взаимна куртоазия ги има навсякъде. Дори нестандартното фамилиарничене с нашия Първи е обяснимо - такъв "патент" на поведение сме си създали от 3 години насам и явно отвън също са го забелязали.
Но да спестяваш важни забележки, които впоследствие тиражираш в чуждите медии, е най-малкото израз на двулика игра. Такова поведение отправя разнопосочни сигнали, които объркват или създават погрешни очаквания. А спекулациите впоследствие разбираемо вземат връх.
Да не говорим за откровеното противоречие в казаното преди дни от Барозу за Шенген относно готовността ни и острият евродоклад на Брюксел отпреди месец и нещо. Защото ако наистина сме готови, както той твърди пред Борисов, ако ЕК наистина ни иска там, нямаше да продължи мониторинга над страната и да ни размаха за пореден път пръст, че не се справяме с корупцията и организираната престъпност. Впрочем отлагането бе препотвърдено и вчера от комисар Вивиан Рединг.
Но да се върнем на пресния призив за борбата с бедността и безработицата. Не е нужно да се казваш Барозу, за да прецениш и с просто око, че българите още дълго време ще си останат най-бедните в Европа. И че заради безизходицата тук всеки трети изразява готовност да емигрира.
Не така обаче мисли Борисов. Помните ли онази прословута стенограма от заседанието на кабинета в началото на февруари, където заявява, че "средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна, сме най-бедните, но ако дадем реалните данни - сигурно няма да е така".
Е, очевидно правителството и хората в България живеят в два различни свята. Добре е, че поне в Европа го осъзнават. 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ