24 Август 2019събота09:48 ч.

Позиция

Двойният аршин на правосъдието

Управляващата партия губи от показната вендета срещу Иванчева

/ брой: 78

visibility 938

Антон Гицов 

Наскоро опълчилата се срещу властта Елена Йончева каза, че след като e започнала да прави разследвания за корупция, прокуратурата я е атакувала веднъж с малка, а втори път и с голяма бухалка. Ако непокорната Елена е удряна с бухалки, бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха направо ударени с парен чук. 20 години затвор за Иванчева с 10 000 лв. глоба, конфискация на имущество, връщане в ареста (да не избяга като Брендо и братя Галеви, които властите държаха на свобода, докато ги съдеха), по 12 години за Петрова и Дюлгеров. "Ако бяха убили Ваклин (инвеститора, от който бил поискан подкуп), щяха да имат по-ниски наказания" - коментира присъдата адвокат Емануил Йорданов, защитаващ Биляна Петрова.

Така най-сетне властта и прокуратурата може да въздъхнат: ето пример как се бори България с корупцията - безкомпромисно и с най-строги присъди. Е, имаше критики и оплаквания за нехуманното отношение към двете жени - зрелищен арест на оживен булевард в столицата, оковаване с белезници и пранги, държане в килии с турски клекала вместо тоалетни чинии, неотваряеми прозорци, непропускащи светлина. Но както каза г-н Цацаров след произнасянето на присъдите, "справедливостта възтържествува".

Дали справедливостта е възтържествувала, е още рано да се каже, все пак делото ще се разглежда на втора инстанция, а 

обвиненията, изглежда, са доста пробити

Големият въпрос е как може обвинението да издържи, след като посредникът Петко Дюлгеров се е отказал от показанията си, т. е. между подкупваните и подкупващия не е имало никаква връзка, директна или индиректна. Зам. главният прокурор Иван Гешев направи изявление, че Петко Дюлгеров не се бил отказал от показанията си, а просто не е дал обяснения в съда. Но адвокатът на Биляна Петрова заяви, че на едно от последните заседания по делото Дюлгеров се е отказал от показанията си, като се е оплакал, че е бил натискан от прокурори и служители на КПКОНПИ да говори "правилно". Иска ли да каже зам. главният прокурор, че адвокат Йорданов лъже? Защото, ако адвокатът казва истината, как е възможно съдът да не вземе това предвид? С тези отказвания от показания досега десетки дела са се проваляли в съдебни процеси срещу видни престъпни босове. И още нещо - ако Иванчева и Петрова са имали практиката да взимат огромни подкупи, къде са апартаментите им по 150 и 200 квадрата, вилите им, лъскавите им коли, солидните лични сметки в банки или откритите в тайници по домовете им купища пари? 

Независимо от многото въпроси около присъдите главният прокурор Сотир Цацаров прогнозира, че на втора инстанция те ще бъдат потвърдени. Защо е така уверен? Да не би да знае нещо, което ние не знаем? Питаме се, защото практиката в последните 15-ина години показва, че прокуратурата много пъти е повдигала обвинения за корупция, злоупотреба със служебното положение, незаконно обогатяване, измами и пр. срещу висши държавни управници и чиновници и в почти всички случаи тя е претърпявала провал. Или не се е стигнало до присъди, или ако в редки случаи е имало присъди, те са били отменяни на втора инстанция.  

Ето някои интересни примери

През 2003 г. е разследван и осъден Станислав Копаров - шеф на Държавния резерв от квотата на ДПС, чиято съпруга Искра Михайлова по това време е зам.-министър на регионалното развитие от квотата на ДПС, а днес е евродепутат. Осъден е на 5 г. затвор на две дела за източване на Държавния резерв, едното заедно с търговеца на зърно Мирчо Циганина и второ - за покупка от олигарха Христо Ковачки на неколкостотин хиляди тона брикети от негова фабрика, без тези брикети, при това нискокачествени, да са в списъка на суровините. 

Новият шеф на Държавния резерв Димитър Димитров е осъден през 2010 г. от СГС на 5 г. затвор за сключени сделки с горива, ощетили държавата със 120 000 млн. лв. През 2008 г. Асен Друмев - изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие", е обвинен за неправомерно одобряване на проекти по програма САПАРД и през 2010 г. е осъден от СГС на 4 години затвор.

През 2011 г. Александър Томов - вицепремиер в правителството на Димитър Попов и бивш шеф на "Кремиковци", е осъден на 9 години затвор за присвояване от "Кремиковци" в големи размери - 7,5 млн. евро.

През 2011 г. Мария Мургина - шеф на Националната агенция за приходите, е обвинена за длъжностно престъпление, данъчни измами и оказване на натиск върху фирми, които са били подлагани на постоянни данъчни ревизии. През януари 2011 г. е осъдена на 4 г. затвор по две от обвиненията срещу нея.

Всичките тези хора обаче на втора инстанция са напълно оневинени! 

За злоупотреба с огромни, многомилионни суми са раздадени смешни присъди - 5, максимум 9 години, срещу 20 години за Иванчева за намерени в колата й 56 000 евро.

А какво да кажем за 

присъдите срещу лидери на престъпни групировки  

Братя Галеви, от които беше пропищяла Дупница, и те дори бяха установили контрол върху Общинския съвет на града (чийто председател Явор Димитров през януари 2009 г. ги сравни с "възрожденци"), бяха  осъдени на 5 години затвор за престъпната им дейност. Соченият за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо, след 12 години съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в ръководената от него престъпна група са изпрали над 21 млн. лв. от наркотици, беше осъден у нас през април 2018 г. на някакви си 6 години затвор. Така според раздаващите присъди български съдии Иванчева, Петрова и Дюлгеров са значително по-опасни престъпници от братя Галеви, Брендо и някои висши държавни чиновници, ощетили държавата с милиони.

Зам. главният прокурор Гешев заяви, че зад Иванчева стоят "олигархически сили, политически интереси и журналисти", Това е сериозно обвинение от страна на втория най-висш шеф на българската прокуратура и той е длъжен да се поясни. Кои са олигарсите, политиците и журналистите, свързани по някакъв (какъв?) начин с Иванчева и опълчващи се (как?) на прокуратурата и съда по отношение на съдопроизводството спрямо Иванчева. Какъв е техният интерес?

В края на краищата, виновна ли е или не Иванчева, ГЕРБ не печели, а заслужено губи от съдебния процес срещу нея, защото зрелищното арестуване на двете жени на оживен булевард - акция, продължила цели 7 часа, условията в килията, белезниците и прангите, неоправдано дългият престой в ареста и необичайната сурова присъда не може да не се приемат от обществеността като вендета и предупреждение срещу всеки независим и незащитен от силна партия кандидат, дръзнал като Иванчева да оспори на избори и да победи кандидата на ГЕРБ в ключов за тази партия район.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 7

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 32

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 969

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 292

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 348

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ