22 Януари 2019вторник05:04 ч.

Здраве

Двама от трима с диабет са с риск от сърдечносъдови заболявания

Близо половин милион българи са със захарна болест тип 2

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 921

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са причина за смъртта на 75% от хората с диабет. Висок риск от развиване на ССЗ имат хората със захарен диабет тип 2 - двама от трима души. Това сочат данни от международното проучване на Международната диабетна федерация (IDF), проведено сред 12 695 диабетици по света. Инициативата се наричаше "Захарният диабет присърце" и целеше да се събере информация за нивото на осведоменост на хората с диабет за сърдечносъдовия риск. 

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. 

Въпреки високата честота, 1 на 4 души с диабет тип 2 никога не са обсъждали или не могат да си припомнят да са обсъждали с лекаря си рисковите фактори за ССЗ. 

Първото световно проучване на IDF, изследващо осведомеността на пациенти с диабет тип 2 със ССЗ, получи повече от 12 690 отговора в над 130 държави по света. Двама от трима са имали рискови фактори като високо кръвно налягане, неконтролирани нива на кръвна глюкоза и висок холестерол и сърдечна атака, удар или сърдечна недостатъчност. Едва 1 от 4 души с диабет си дават сметка на какъв риска са изложени. 

Президентът на IDF, проф. Ням Х. Чо коментира, че тези данни "потвърждават нашата загриженост за нарастващото глобално разпространение на диабета и свързаните с него усложнения. Осъзнаването на рисковете и последствията от болестта остава ниско и липсва информация и обучение за справяне с усложненията на диабета. Настояваме правителствата да инвестират в мерки за ранно откриване на диабет тип 2 и да гарантират, че здравните специалисти са обучени да насочват хората, за да направят положителни промени в начина си на живот и да управляват по-добре диабета си. Това ще помогне на хората да избягват инвалидните и животозастрашаващи усложнения при диабет". 

Диабетът понастоящем засяга 425 млн. възрастни по света, които в повечето случаи са с диабет тип 2. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инсулт, коронарна болест на сърцето, периферна артериална болест, са водещата причина за инвалидност и смърт при хора с диабет тип 2. 

Проф. Нам Х. Чо е категоричен, че е задължително правителствата да бъдат насърчавани да инвестират в мерки за ранно диагностициране на захарния диабет тип 2 и да осигурят добре обучени медицински специалисти, които да напътстват пациентите към положителни промени в начина им на живот и по-добро управление на диабетното заболяване. 

ДУМА припомня, че в България има около 480 хил. души с диабет 2, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. 

Многократно специалисти са изтъквали пред ДУМА, че е важен контролът на болестта. Принципното прицелно ниво на гликиран хемоглобин (показател, който отразява средното ниво на кръвната захар през последните няколко месеца) трябва да е под 7%. 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14