25 Април 2019четвъртък15:39 ч.

Здраве

Двама от трима с диабет са с риск от сърдечносъдови заболявания

Близо половин милион българи са със захарна болест тип 2

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 1383

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са причина за смъртта на 75% от хората с диабет. Висок риск от развиване на ССЗ имат хората със захарен диабет тип 2 - двама от трима души. Това сочат данни от международното проучване на Международната диабетна федерация (IDF), проведено сред 12 695 диабетици по света. Инициативата се наричаше "Захарният диабет присърце" и целеше да се събере информация за нивото на осведоменост на хората с диабет за сърдечносъдовия риск. 

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. 

Въпреки високата честота, 1 на 4 души с диабет тип 2 никога не са обсъждали или не могат да си припомнят да са обсъждали с лекаря си рисковите фактори за ССЗ. 

Първото световно проучване на IDF, изследващо осведомеността на пациенти с диабет тип 2 със ССЗ, получи повече от 12 690 отговора в над 130 държави по света. Двама от трима са имали рискови фактори като високо кръвно налягане, неконтролирани нива на кръвна глюкоза и висок холестерол и сърдечна атака, удар или сърдечна недостатъчност. Едва 1 от 4 души с диабет си дават сметка на какъв риска са изложени. 

Президентът на IDF, проф. Ням Х. Чо коментира, че тези данни "потвърждават нашата загриженост за нарастващото глобално разпространение на диабета и свързаните с него усложнения. Осъзнаването на рисковете и последствията от болестта остава ниско и липсва информация и обучение за справяне с усложненията на диабета. Настояваме правителствата да инвестират в мерки за ранно откриване на диабет тип 2 и да гарантират, че здравните специалисти са обучени да насочват хората, за да направят положителни промени в начина си на живот и да управляват по-добре диабета си. Това ще помогне на хората да избягват инвалидните и животозастрашаващи усложнения при диабет". 

Диабетът понастоящем засяга 425 млн. възрастни по света, които в повечето случаи са с диабет тип 2. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инсулт, коронарна болест на сърцето, периферна артериална болест, са водещата причина за инвалидност и смърт при хора с диабет тип 2. 

Проф. Нам Х. Чо е категоричен, че е задължително правителствата да бъдат насърчавани да инвестират в мерки за ранно диагностициране на захарния диабет тип 2 и да осигурят добре обучени медицински специалисти, които да напътстват пациентите към положителни промени в начина им на живот и по-добро управление на диабетното заболяване. 

ДУМА припомня, че в България има около 480 хил. души с диабет 2, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. 

Многократно специалисти са изтъквали пред ДУМА, че е важен контролът на болестта. Принципното прицелно ниво на гликиран хемоглобин (показател, който отразява средното ниво на кръвната захар през последните няколко месеца) трябва да е под 7%. 

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ