08 Август 2022понеделник14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

На фокус

Пенсионерска Коледа

От 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а максималната - 1500 лв.

/ брой: 231

автор:Ева Костова

visibility 41

Коледа на 2021 година може да бъде определена като "пенсионерска", тъй като датата на Рождество Христово тази година е ключова за хората от третата възраст. След продължили близо три дни спорове народните представители в миналия парламент приеха на девети септември пакет от промени в параметрите на държавната пенсионна система с влияние не само за тази календарна година, но и занапред. Депутатите решиха, че точно от 25 декември 2021 г. ще има актуализация на пенсиите с коефициент 1,35 процента за всяка година действителен осигурителен стаж - т.нар. стаж без превръщане, вместо сегашния 1,2 на сто. За останалата част от зачетения осигурителен стаж процентът остава 1,2 на сто - тоест за превърнатия към трета категория труд. Промяната влиза в сила на Коледа, а не от 1 октомври, както стана да речем с обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст, което се увеличи от 380 на 650 лева, колкото е минималната работна заплата в момента. Беше решено хората от третата възраст да получават през октомври, ноември и декември по 120 лева антикризисна добавка на месец, вместо досегашния бонус от 50 лева на човек. Сумите се получават от всички малко над 2 милиона и 67 хиляди пенсионери, независимо от размера на пенсиите им.

Депутатите решиха също така от Коледа минималната пенсия да се повиши от 300 на 370 лв., а максималната - от 1440 на 1500 лв. Така и не се стигна до преизчисление на парите за старини от 1 октомври... Но след извънредно заседание на бюджетната комисия беше решено, че предложението на служебното правителство за актуализация с преизчисляване чрез по-висок коефициент за година осигурителен стаж ще влезе в сила кой знае защо отложено именно от 25 декември. Така и

не се получи логичен отговор 

защо не беше взето решение да се приложат и двете мерки - и за преизчислението на пенсиите, и добавка от 120 лева още от 1 октомври.

Но така или иначе, законодателното решение на народните представители вече е факт и датата на промяната за пенсиите е 25 декември - събота, точно по средата на поредица от пет почивни дни... Изборът на датата неслучайно буди недоумение - освен всичко друго, по този начин се гарантира денонощна работа на съответните служители в Националния осигурителен институт, работата им по сметките става двойна. Защото пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии, актуализирани на базата на повишаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35 процента през януари. Плащането е по традиционен график от седмо число на месеца. Но понеже Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни от 2021-ва по новата формула. През декември пенсионерите ще получат разбира се действащите си пенсии за декември.

Според синдикални експерти, законодателният избор на датата 25 декември, а не 1 януари, е един вид своеобразно "презастраховане" - показва непознаване на материята, основано на опасенията, че следващ кабинет може да отмени тази норма с новия бюджет за 2022 г., което всъщност е несъстоятелно. Но фактите са такива.

Също от Коледа се променя 

размерът на социалната пенсия за старост

и от 148,71 лв. тя става 170 лв. С нея се увеличават още четири вида пенсии, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Проектът на правителственото постановление за това вече беше публикуван за обществено обсъждане. 

Според прогнозите на Националния осигурителен институт, очакваният среден размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. е 538 лв. при 437 лв. за 2020 г. Отчита се, че в дългосрочен план пакетът от мерки води до трайно увеличение на разходите за пенсии - и като абсолютен размер, и като дял от брутния вътрешен продукт. Което обаче за съжаление не променя факта с 

обидно ниските нива

на пенсиите у нас на фона на останалите страни-членки на Европейския съюз. Повече от стряскащо звучат разчети на НОИ, публикувани в медиите наскоро, че през декезмври очакваният брой на хората, които получават минимален размер на пенсията, е 892 000 души. А според прогнозата за януари 2022 г., хората с минимален размер на пенсията ще бъдат един милион и четиридесет и четири хиляди, което е половината от българските пенсионери. Вече има яснота, съобщи Корнелия Нинова, че пенсионерите от догодина няма да получават добавката от 120 лв., но тя ще влезе в размера на самата пенсия, като по този начин минималната пенсия ще стане 420 лв.

Не случайно сред приоритетите, които БСП представи на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Социални грижи и труд", бяха мерки в подкрепа на възрастните, хората с увреждания, социално слабите, младите и работещите. Осигуряване на по-високи доходи за пенсионерите чрез преизчисляване на всички пенсии спрямо средно-осигурителния доход от 2018 г. си остава неизменен приоритет за БСП. Заедно с разбирането, че проблемът с бедността да не се решава чрез пенсионната система, а чрез социалната, като хората, които отговарят на определи условия, се подпомагат до линията на бедност. И затова всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, трябва да бъдат извадени от държавното обществено осигуряване и да се поемат от социалната система. И не на последно място - ролята на насърчаването на по-дългото оставане на пазара на труда - важно е всяка година стаж след придобиване на право на пенсия да носи по-голям процент.


Макар и в процентно изражение, повишението на минималната пенсия да изглежда добре, остава много ниска базата. Така например от 1 юли до 31 декември 2020 г. най-ниската пенсия беше 250 лева, от 1 януари до 24 декември 2021 г. е 300 лева или увеличение от 20 на сто. А от 25 декември до 31 декември 2021 г. е 370 лева или увеличение с 23,33 на сто. Що се отнася до тавана на пенсиите, може да се припомни, че от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2020 г. той беше 1200 лв., определени като 40 на сто от максималния месечен размер на осигурителния доход; от 1 януари 2021 г. до 24 декември 2021 г. вкл. - 1440 лв., от 25 декември до 31 декември 2021 г. - 1500 лв. Също така, за тези, които обичат да правят сравнения, може да се припомни, че тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула вече беше увеличена и от 1,169 стана 1,2 на сто. Размерът на пенсиите за осигурителен стаж и възраст и другите пенсии за трудова дейност, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г., се определиха от 1 юли 2019 г. с новата тежест от 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж и със съответна пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж. Сега, от 25 декември 2021 г., подлежат на служебно преизчисляване всички пенсии за трудова дейност, отпуснати с начална дата на пенсията до 24 декември 2021 г. включително, с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж.


 

 

  

 

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 642

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 987

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 760

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 1024

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ