24 Май 2024петък00:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парите на 2/3 от работещите са под необходимите за издръжка

За сносен живот на живеещ сам са нужни 1454 лева месечно

/ брой: 77

автор:Аида Паникян

visibility 2020

Близо две трети (65,3%) от работещите у нас получават  по-ниски доходи от необходимите за издръжка, а 31,2% взимат по-малко от 1000 лв. на месец. Това показват данните на КНСБ и Института за социални и синдикални изследвания и обучение към синдиката от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2024 г. За сносна издръжка на един работещ и живеещ сам човек са необходими 1454 лв. месечно (или 1873 лв. брутно), което е с с 60 лв. повече от същия период на 2023 г. За издръжката на тричленно семейство от двама възрастни и дете до 14 г. са необходими 2616 лв. (със 107 лв. м.г.). Ако само единият родител в тричленно семейство работи, брутното му възнаграждение не трябва да е под 3372 лв. Например през февруари т.г. около 1 666 000 души у нас са получавали под брутната заплата за издръжка на един работещ.
В сравнение с последното тримесечие на миналата година издръжката се увеличава с 1,1%, а за година с 4,3%. Цените на 20 основни и жизненоважни стоки, включени в малката потребителска кошница, нарастват с 4,2% за година.
От синдиката са категорични, че страната ни не поддържа необходимия темп на нарастване на заплатите, което да гарантира ефективна конвергенция. Минималната заплата у нас продължава да е най-ниска в ЕС и е само 55,3% от заплата за издръжка и представлява 18% от най-високата минимална в ЕС - Люксембург, кодето е равностойността на на над 5 хил. лв. Тоест, българин на минимална заплата трябва да работи поне 5 месеца, за да достигне минималната в Люксембург.  
КНСБ за пореден път настоява да се въведе необлагаем доход, както и за номинално повишение на доходите през 2024 г. от поне 12-15%, за да се постигне реален растеж от 6-7%.
От синдиката посочват, че цените бележат сериозен спад. Например цената на природния газ през март спрямо декември декември 2023 г. падат с 32,2%. Токът за бизнеса също поевтинява и бележи спад от 42% на годишна база, достигайки до осреднена цена от 124 лв. за  мегаватчас месеца, при 212 лв. за същия период на 2023 г. Спрямо предходното тримесечие намаление с 22% (когато е 160 лв. за мегаватчас) продължавайки тренда на постепенен спад на цената на електрическата енергия на борсата.
От друга страна на тримесечна база групата на хранителните стоки отчита умерен ръст на цените. По-забележимо е нарастването при зеленчуците (ръст от 8,3%), риба и рибни продукти с 3%, плодове с 1,9%. На годишна база ситуацията е по-различна, сочат данните на КНСБ. Значително нарастване се наблюдава при месо и месни продукти (ръст от 6,2% на годишна база), при хляб, хлебни изделия и зърнени храни на годишна база е отбелязан ръст от 4%. Цените на услугите в заведения за обществено хранене на годишна база нарастват с около 8%.

Вестник ДУМА фейсбук - прочети, харесай, сподели, последвай!

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ