02 Октомври 2022неделя22:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Кадър: БТВ

Актуално

Корнелия Нинова: Служебният кабинет и Радев възстановяват модела ГЕРБ-ДПС

Решението на проблема с доставките на газ са незабавни преговори с "Газпром" и подписване на дългосрочен договор, заяви лидерът на БСП пред БТВ

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 381

Не сме завещали хаос, изкуствено се създава напрежение. Има проблеми с доставките на газ. Единственото решение са незабавни преговори с "Газпром" и разговори за нов дългосрочен договор, тъй като старият изтича. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

В момента България няма нужда от кризисен щаб, анализи, събиране на информация и каквото още каза служебният премиер. В момента имаме нужда от бързи действия за възстановяване на диалога с Русия. Ние бихме започнали с това.

Заедно с бизнеса, още през април съм казвала, че ако се стигне до недостиг на газ, ще се наложи да се съкратят 250 хил. души. 28 хил. фирми работят на газ. И още април казахме, че решението е да се възстановят разговорите с "Газпром". Все повече хора застават на тази страна.

Искам да предупредя обществото какво ще се случи по време на служебния кабинет. Говоря за икономиката, за кражби, за възстановяване на модела ГЕРБ.

За министър на икономиката е назначен човек, когото уволних от ВМЗ-Сопот. През февруари като министър установих връзки,

нарушения на законодателството

частни интереси, които източват държавни дружества. Установихме, че директорът на "Кинтекс" Михайлов, който ме "громи" по всички телевизии, е едновременно и търговски директор в частна фирма. ВМЗ-Сопот и председателят на Съвета на директорите също има отношения към тази частна фирма. Двете търговски дружества имат уговорка "Кинтекс" да представлява ВМЗ в Египет. И двете дружества едновременно се отказват от тази отговорност и я прехвърлят на частната "БиИм". Собственик на частната фирма "БиИм" е зам.-министър от времето на ГЕРБ - казва се Манолев. Директорът на "Кинтекс" е бил в частната му фирма, докато е бил директор на "Кинтекс", а сегашният министър на икономиката и индустрията му е бил подчинен в Министерството на икономиката по времето на ГЕРБ. Всичко това става с протекцията на служебния министър на икономиката по времето на кабинета "Радев" - Везиева. Тя хваща този частен бизнесмен, води го в Египет и от името на държавата казва: "Ето, това е този, който ще ни представлява тук".

Тези неща съм описала през февруари и март в две писма до премиера. Последва буря срещу мен, предпочетох да понеса удара, но да мълча, за да не попреча на държавните дружества ВМЗ и "Кинтекс". Понесох си удара. В тези писма предлагам решение: да уволня г-жа Везиева, защото е нарушила държавния интерес, и да уволня двете ръководства на дружествата. Направих го. Сега и Михайлов, и сегашният министър дадоха безкрайни интервюта.

Разказвам тази история, защото е ключова за държавата. С назначаването на министър Стоянов се възстановява моделът. Виждате една вълна да се уволняват кадри на БСП от първия ден. Това е показателно за поведението на президента. Но за мен е по-важно, защото го виждам в Министерството на икономиката и индустрията, че служебният кабинет на Радев възстановява модела ГЕРБ и ДПС, възстановявайки тези хора и тази схема. Предупреждавам какво ще стане, и няма да е само в това министерство. Следващата стъпка на г-н Стоянов ще бъде да уволни ръководството на ДКК, на ВМЗ, на "Кинтекс", да възстановят тази схема. Този кръг от лица са осъществявали тази схема с една цел - съсипване на държавните предприятия, източването им, прехвърлянето на парите в частни интереси.

Ние направихме точно обратното -

изрязах всички обръчи от фирми

около предприятията, уволних тези хора. Предприятията излязоха на печалба, платиха си дивидент, увеличиха заплатите на работниците с 13%. Това е днес ключовият въпрос за България - служебният кабинет и президентът Радев възстановяват модела ГЕРБ-ДПС и 6-месечните ни големи усилия да променим този модел за два дни ще се ликвидират.

Когато изпратих писмата до премиера, ги засекретих, защото разказвам за сделки, за фирми, за интереси. Във второто писмо написах, че същата фирма "БиИм" на Манолев, зам.-министър на ГЕРБ, и целият този кръг, който сега управлява Министерството на икономиката, е посредник и по друга сделка - в Ирак, където ВМЗ-Сопот ги заварвам със сегашния министър на икономиката, а тогава председател на борда, че правят следното - водят преговори с Ирак и пристига делегация. Вижте за какъв договор става дума - трансфер на технологии за различни оръжейни системи. И аз пиша на премиера: "Смятам, че това нарушава държавния интерес и източва държавните предприятия. Аз нося отговорност за интереса на държавата, информирам ви, че не желая да се ангажирам с тази сделка и ще я прекратя." И я прекратих.

Два случая на

източване на държавни предприятия

в частни интереси, които в момента се връщат в българската икономика. Ако това се повтори в други дружества, ще има тежки последици за икономиката и индустрията.

Премиерът даде съгласие да освободя г-жа Везиева, защото тя беше мой съветник от името на ПП, каза: "Разбира се, където и каквото намериш, че е корупция или кражба, веднага да се прекратява." Той реагира адекватно.

Назначаването на бившия председател на борда на ВМЗ е демонстрация от страна на президента и опит лично към мен да даде някакво наказание или унижение. Няма да стане, емоции в тази работа нямам. Но отношението към БСП е показателно. Първия ден да обявяваш приоритет газова криза, КОВИД-19 и да започнеш с уволнение на хора на БСП. При това хора, които по подобие на нас в икономиката разкриха схеми в НКЖИ. Прекратиха договори, които бяха много интересни. Т.е. започва метла на хора, които се борихме с онзи модел, и започва възстановяването на този модел.

Стигна се дотук, защото президентът беше последователен в битката си срещу БСП. Поне това качество трябва да му отчетем. Това започна още по времето на протестите м.г., когато той дойде в парламента и каза: "Вие тук всички сте статукво, гласувайте за новите партии отвън". След това продължи, особено сега към кабинета, от първия ден с атаки към правителството, към ПП, които той създаде. Той е част от групата, която свали правителството. Ние война с него никога не сме водили, да сте чули някой да го напада? Напротив, винаги сме го подкрепяли и като партия, и аз като човека, който го направи президент. Два пъти го подкрепихме и получихме две предателства. Не съжалявам, хората да оценяват. Просто няма обяснение за това - вероятно желание за власт, вероятно тясно президентство и желание за изпълнителна власт,

разбиване на партиите

и реда в държавата. Прочетох интересен коментар на политолог и анализатор, той казваше така: "Президентът Радев има комплекс към хората, които са го създали". Вероятно има и нещо такова - мъжки комплекс към жената, която го е направила президент. Но това е в сферата на психологията.

Той създава нови партии, употребява ги, създаде ПП, употреби ги да свалят Борисов, захвърли ги. Сега се обедини с Борисов и ДПС, за да падне правителството, възстановяват модела. Това е разрушително. Държавата има нужда от спокойствие, ред, правила, съд, институции, които да работят.

По-важно е как симпатизантите и членовете приемат това, че трима членове на Националния съвет на БСП - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, влязоха в служебния кабинет, а от сряда е доста остра реакцията към тях. Ние го приемаме като предателство. Освен че искаме ред и правила в държавата, ние сме 130-годишна партия с ред и правила, и тези неща стават по определен ред - НС определя, или ако президентът ги е поканил, им казва "да". Има начини, както стана с Янаки Стоилов, той е институционално възпитан човек, партийно възпитан човек. Той каза: "Поканиха ме, може ли да отида?" Казахме: "Разбира се, отивай, ти си професионалист и можеш да помогнеш в правосъдието".

Има някакъв ред, но има и морал

Президентът нито веднъж не се обади да каже "Аз поканих еди си кого".

Разбрах че те ще влязат в служебния кабинет в деня, в който медиите го обявиха. Разбира се, имаше всякакви слухове. Въртяха се всякакви имена и затова допускахме, че зад гърба ни президентът ще направи такъв ход, а се убедихме в деня на обявяване на кабинета. Съдбата на тези съпартийци ще преценим в нашите органи. Ние не сме еднолична партия, колкото и да се твърди обратното.

Попитайте тях как ще участват и в кампанията, те като членове на Националния съвет са задължени. Попитайте и президента дали е редно представители на една партия, които са министри, да участват в кампания. Според мен не е редно.

Смених ръководството на "НИТИ Казанлък" заради резултатите и заради качеството на новите хора - професионализъм и морал. Винаги първото ми изискване към всички новоназначени е било: "Има ли корупция, действайте смело, зад гърба ви съм. Всичко на показ, всичко в прокуратурата, режете до живо месо корупция и кражби и оздравявате предприятията". Това ми е било поръката и съм благодарна на новите екипи на предприятията, че го направиха, защото държавните предприятия внесоха дивидент 20 млн., върнаха си задълженията, кредити към банките - 19 млн. Оставяме ги в сметките с натрупани пари - 46 млн. Увеличени заплати средно с 12-13%. Гледайте по резултатите. Това, което им поръчахме, го свършиха - спряха течовете, затвориха обръчите от фирми, спряхме рекета върху бизнеса и ето го резултата.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ