24 Февруари 2024събота12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

Констатирахме фалшиви подписки и декларации с искане за спешен конгрес и смяна на ръководството на партията, твърди организационният секретар на БСП

/ брой: 229

автор:Нора Стоичкова

visibility 450

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


- Ръководството на БСП започна своите обиколки из страната. Последно посетихте организациите в Хасковска област. Какво е състоянието на партията там?

- Правим такива посещения всеки понеделник с колегите от ИБ на БСП, от парламента. Не само в областния град, но и във всяка община от съответната област. Интересни са срещите с нашия актив по места, защото хората поставят проблемите лице в лице с нас, а не някой друг да ни ги препредава. Искаме да чуем нашите партийни членове - какво се случва по въпроса с хартиената бюлетина, с прословутите декларации за смяна на датата на конгреса. Коментира се, че има много такива срещу ръководството и проверяваме дали това е така.

Оказа се, че нещата са доста по-различни, отколкото прочетохме в един-два сайта, свързани с определени личности. До момента има шест такива декларации, които са постъпили на "Позитано" 20 и които искат смяна на ръководството и конгрес в началото на декември. Така че фактите се разминават с медийните публикации.

Много е странно, че в част от организациите членовете им не знаят за заседания, на които са обсъждани подобни декларации. Натъкнахме се на доста интересни моменти, които ще обсъдим на Национален съвет, а не в ефира на БСТВ.

Истината е такава: има шест декларации на "Позитано" 20, а се твърди, че са 16. Така че десет декларации или са без подписи, или е нямало кворум на заседанията, че да бъдат приети.

Решението на НС на БСП е пределно ясно: конгресът ще се състои на 11 и 12 февруари със следния дневен ред: нова програма на партията, промени в Устава с оглед на промененото организационно състояние. Нова програма и Устав, които да са в крак с времето. Колкото до тези писма с искане за по-бърз конгрес, независимо дали са 6 или 16, ще им обърнем нужното внимание. 

- Чуваме, че в декларациите има фалшифицирани подписи. Доколко са верни подобни информации?

- Да, така е. В Тополовград излязоха доста неприятни факти. Излизат и извън Устава на партията, а по-скоро са за разследване от други институции.

В едната от подписките има подписи на учители, без те да знаят за тях и да са членове на БСП, използвани са техните подписи. Интересно е кой е направил и е внесъл тази фалшива подписка в НС и дали областният председател на БСП там знае за това? Този проблем беше поставен от партийния актив в Тополовград. Ако някой си мисли, че леко ще минат подобни фалшификации на подписки срещу ръководството на партията, много сериозно се лъже. Тези подписки може и да отидат в специализираните органи на държавата, защото това вече мина извън границите на нормалното и на партийното.

Както и в Харманли ръководството се скри от среща с Корнелия Нинова и нас, но партийните членове бяха там. Нали искат разговор? Къде са тогава и защо се скриха? Не искат да говорят очи в очи с нас, а после се появяват фалшиви подписки.

От 296 организации по страната има само шест декларации, внесени на "Позитано" 20, а в още десет е имало подобни обсъждания. Това доказва демократичността на БСП. Ще обърнем внимание на всяка декларация, но това, което констатираме, е, че от първата до последната са "копи пейст".  

- Какви са аргументите в тези декларации?

- Свързани са с това, че по-най-бързия начин трябва да има конгрес, защото партията е в тежко състояние. Иска се и на този конгрес да се обсъди една единствена точка от Устава - да се премахне прекият избор на председател на БСП. И едва ли не да се свали ръководството на партията още сега и да се избере временно ръководство - някакъв триумвират, който да управлява, докато бъде избран следващ председател на БСП. Искания, които са в разрез с решението на Националния съвет.

Лично на мен ми идва малко в повече - евродепутати, вместо да работят за спечелването на изборите, са събирали подписи от членове на НС и още в нощта на изборите входираха подписка срещу ръководството на БСП. Мисля, че по друг начин трябва да гледат на БСП. Защото без партията надали щяха да бъдат евродепутати в тази ранна възраст. 

- И не само на тази ранна възраст, но и с този слаб потенциал, който демонстрират. 

- Възрастта не е порок, но тя не бива да бъде и предимство. Трябва да има кадрова политика, а не да се издигат спонтанно хора, понеже са млади и се харесват. Затова виждаме такива резултати в момента. 

- Говорите за нова кадрова политика. Това ще залегне ли в новия Устав?

- Категорично, да. Смятам, че липсата на сериозна кадрова политика е едно от слабите места на БСП през последните няколко десетилетия. Не можем да върнем онези времена преди години, но трябва да има изключително сериозен подход и подбор на кадрите на партията. Всеки трябва да знае как върви неговото кариерно развитие, но и много внимателно да бъдат подбрани хората, които ще бъдат избрани за общински съветници, за кметове и т.н.

Основният критерий трябва да бъде с какво те са допринесли, какво още могат да направят. Така трябва да се определят и кои могат да бъдат кандидати за народни представители. Когато се прави една група, тя наистина трябва да стои сериозно в очите на обществото и да вдъхва доверие, както и да има нужната експертиза. Това наистина е много ювелирна работа - от самото начало на членството им в БСП, докато стигнат до парламентарната трибуна. 

- Какви други промени ще претърпи Уставът на БСП?

- В момента събираме предложения от организациите в цялата страна. Всеки вторник се събира комисията, която ги разглежда. Затова гледам на тези декларации, от една страна, за да се информирам какви са исканията, но от друга - с ясното съзнание, че в тях има друг помисъл на авторите им. Вижда се, че са изработени от един и същи център. Не става въпрос да осъществим принципа "Стани, за да седна", към конгреса на БСП трябва да се подходи сериозно. 

- Какво е това ново ляво обединение?

- Проследих изявата на Костадин Паскалев в ефира на националната телевизия и прозвуча много добре като предложение. Но нека да се замислим за какви хора става въпрос. Защото г-н Първанов и г-н Румен Петков напуснаха БСП, за да направят АБВ. Преди години те влязоха в коалиция с ГЕРБ. Въпреки това в предходния парламент направихме така, че те да имат депутат в рамките на лявата коалиция, така че тогава си подадохме ръка. Мая Манолова най-много атакува БСП през последната година и половина, независимо че благодарение на партията стана и зам.-председател на НС, и омбудсман. След което цялата софийска организация застана зад кандидатурата й за кмет на столицата. По принцип, нямам нищо против, но нека тези хора се върнат в БСП, там, откъдето са излезли. Такова е и решението на НС на БСП от 2016 г. Нека тези хора да се върнат в БСП. Татяна Дончева също беше част от БСП, но напусна при едно друго ръководство. Същото се случи и с Георги Кадиев. Тези хора създадоха свои партии, свои проекти, влязоха в парламента, а после вече не можаха да влязат. Нека това обединение да бъде част от БСП, а не отвън да ронят партията.

Членове на Националния съвет, каквито са Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев, нека да не правят външно ляво обединение. Трябва ясно да си дадем сметка кой по какъв път е минал.

Да, в БСП искаме такова обединение. Предложихме и на Татяна Дончева преди два парламента да се върне, но нейните условия бяха странни и много тежки за една 130-годишна партия. Не е редно да ги коментирам в ефир, това ще направим на пленума. 

- Идеологията е това, което прави партията, защото тя обединява хората около нея. В този смисъл - каква е целта на този нов ляв проект?

- Ние сме за създаването на общ фронт, било национален, било отечествен, както е било навремето, срещу това, което се случва в България. Срещу паралелната държава, срещу задкулисието, защото виждаме, че то много трудно може да бъде победено. И, наистина - левицата е тази, която може да го направи. Няма друг, освен БСП, който да може да подходи държавнически към този проблем. Който да може да каже: икономиката, селското стопанство, енергетиката, социалната и здравната сфера ще се развиват по начин, който да бъде в полза на хората, бизнеса и държавата. Най-вероятно още на конгреса ще има подобни решения. Дори сега ще направим в парламента подобни предложения. Хората искат да видят перспектива и сигурност.

Така че новият ляв проект не е приемлив за БСП и това няма да огъне партията. Ако някой си прави такива грешни сметки, просто не е познал. Ние сме правили опит за механичен сбор на партии и резултат няма. А хора, които са напуснали БСП и са се провалили в своите политически проекти, да се опитват да налагат условия на БСП - не, това е неприемливо!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 494

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 455

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 481

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ