15 Юли 2020сряда01:37 ч.

30 години от първия брой на ДУМА отбелязваме на 4 април. Екипът ще продължи да търси истината и да отстоява заветите на Продев

Юбилей

ДУМА става на 30 години

Вие, рицари на словото, сте призвани да бъдете страж на истината и светлоносци на читателите си, поздрави ни президентът Румен Радев

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 1059

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник ДУМА. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим.

"В дни на пост-новини и пост-истина, във времена, в които "мишките" изяждат книжките, е смелост и отговорност да бъдеш журналист и предизвикателство да останеш вестникар. Когато една медия разполага с предани журналисти, ясна посока и верни читатели, тя устоява на времето. ДУМА я има вече 30 години и вие "пак сте тук", както заръча Радичков. Вие, рицари на словото, сте призвани да бъдете страж на истината и светлоносци на читателите си", пише държавният глава до главния редактор Ивелин Николов и екипа на вестника.

"Чест и отговорност пред перата, оставили следа във вестника, е да носиш званието "думаджия"! То се извоюва всеки ден, с всяка мисъл, с всяка написана дума! Отговорност е пред всички, които успяха да запазят любимия вестник в най-трудните времена", се казва в адреса, изпратен от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя отбелязва, че белег на вестника ни е, че въпреки несгодите, той не робува на интересите на силните на деня и на евтината сензация. Той робува на своите читатели.

"Вече 3 десетилетия вие давате свобода на думите и знаете как се отстояват позиции. Вие сте свободни и мислещи и притежавате смелостта да кажете онова, което мнозина не смеят", пише в адреса си председателят на БСП Корнелия Нинова.

В приветствието си към екипа зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин припомня впечатленията си от статиите на Стефан Продев. "ДУМА е била и продължава да бъде гласът на онеправданите, гласът на надеждата за по-справедливо общество, за социална държава, в която хората живеят сигурно, свободно и без страх за бъдещето. В критични моменти ДУМА се е превръщала в единствена трибуна на различното мнение и е спасявала демократичния път на България", пише той. Според него вестникът има решаваща роля в съхраняването на БСП като силна, единна, обърната към проблемите на хората партия, както с безрезервната си подкрепа, така и със справедливите критики.

Въпреки упреците, че е партиен, ДУМА остана опозиционният вестник, като успя да превърне своя недостатък в най-голямо предимство, отбелязва ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той посочва, че изданието е успяло да избегне най-безпределния порок на прехода - вулгаризацията. Вестникът остана отворен за истинската култура и за мислещите хора, даващ трибуна на най-изтъкнатите публицисти на нашето съвремие, категоричен е евродепутатът.

"Вашата дейност връща надеждата в обществото и дава повод да вярваме, че свободата на словото в България не е химера за родната журналистика. Много пъти ваши статии са се превръщали в будната съвест на цялата държава, служейки за възтържествуване на справедливостта и налагане на морални устои", пише ни кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов ни поздравява за самоотвержеността и страстта, с която пазим добрия стил на писане, давайки трибуна на лявата мисъл.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ