04 Юли 2020събота09:33 ч.

Снимка БГНЕС

Интервю

Доц. Румен Драганов: Спадът в туризма ни не е заради "Томас Кук"

Не очаквам да има фалити на хотели, казва директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма

/ брой: 186

автор:Мая Йовановска

visibility 1258

"Фирмите в бранша имат със 17,5% по-големи разходи, а приходите им са с 4,5% по-малки"

- Господин Драганов, министърът на туризма призна, че има риск за хотелите, сключили договор с туроператора "Томас Кук", да не получат вземанията си. 

- Търпят значителна загуба хотелите, имали туристи в последните два месеца от поделенията на "Томас Кук" във Великобритания, Германия, Австрия и Полша, които са в обявяване на банкрут. Очакваме да разберем по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на "Томас Кук" - Великобритания. Компанията спря продажбите си. Подготвя се програма за преструктуриране на фирмата. Ако тя бъде приета, фирмата може да продължи своята дейност. Ако не бъде приета, ще обяви фалит. При банкрут тя ще бъде преструктурирана както всички други фирми. Разтревожени сме от един процес, който не знаем как ще приключи. Но в правния мир има ясен ред при обявяването на неплатежоспособност. Делото отива в съда, назначава се синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите. Това означава, че българските хотели, които имат вземания, също ще бъдат формирани като кредитори и ще участват в подготовката на оздравителната програма. А ако се стигне до разпродажба на активите, те се нареждат на опашката по реда на възникване на техните вземания. Тогава вероятността да получат пари при ликвидация на "Томас Кук" е малка. Но ще получат писмо от съда, че техните вземания от несъбрани са преминали в статус несъбираеми. Това ще им даде възможност да не плащат данък печалба у нас до ликвидирането на тази загуба.

- Наистина ли има опасност от фалити на хотели?

- Мисля, че няма да се стигне до фалити, защото проблемът на една част от хотелите, към които има задължение от "Томас Кук", ще получат парите си от други клонове на компанията. Не всички фирми от веригата са обявили фалит. Напротив - техните директори обявиха, че те имат друга структура, работят с други агенции - и туроператорски, и авиационни, и не са застрашени от това, което се случи във Великобритания. Втората част са тези, които имат задължения към банки. Има информация, че банките са готови да разсрочат техните кредити. Така че не очаквам да има фалити на хотели.

- Летният сезон тръгна със спад. Имате ли данни какъв ще бъде той и как ще му се отрази  кризата с "Томас Кук"?

- Към момента отчитаме 208 хил. по-малко туристи по Черноморието. Това е от порядъка на около 4% спад в сравнение с миналата година. По-голям е спадът в приходната част - с 4,5%. Фирмите обаче са направили по-големи разходи с около 17,5%. Повече са разходите за електроенергия, фонд "Работна заплата" и други разходи вследствие на поскъпване на енергоносителите. 

Летният сезон приключва и ние чакаме само разликата от двете седмици между 24 септември и 8 октомври, където броят на туристите, които няма да дойдат, е незначителен. Не може да се каже, че точно този спад ще промени общата картина. В същото време, докато има спад на летния морски туризъм, има ръст на културния туризъм в градска историческа среда. И това променя общата картина.

- Значи спадът в туризма не може да се припише на кризата с "Томас Кук"?

- Това няма да се отрази на летния сезон. В приходите ще се отрази дотолкова, че ще има неплатени фактури.

- Какви са причините за спада?

- Имаше фалит на германски туроператор в началото на сезона, имаше преструктуриране на пазара от навлизането на Турция, Тунис и Египет, намаляване на полетите заради спирането на самолетите Боинг 737 Макс. Но това е от едната страна. От другата е лошото качество на българското туристическо предлагане. Когато има 200 хил. по-малко туристи по Черноморието, това означава, че миналата година те са били тук. Запознали са се с качеството на българския туристически продукт, но не са проявили интерес да дойдат отново, останали са разочаровани. Има две големи групи хотели - едните, които работиха много добре, включително и с туристите на "Томас Кук", и сега през септември са пълни с туристи. И други, които нямаха туристи, вследствие на лошото качество. Предвид ситуацията не може да се каже кое е по-доброто - да са имали повече туристи по линия на "Томас Кук" и да "висят" с пари или да са били без туристи и да нямат тези задължения. По-лошите на практика спечелиха.

- Министърът заяви, че кризата с "Томас Кук" може да провали сезон 2020 г. 

- В института правим такива анализи. Сформирахме и кризисен щаб, който първо направи разяснения на интернет страницата си по всички възможни казуси с "Томас Кук" във Великобритания, Германия, Полша и Австрия. Оказваме съдействие на българските хотелиери как да действат. Иначе случаят "Томас Кук" ще повлияе положително на летния сезон през 2020 г. Във всички фирми от групата беше обявено преструктуриране. Например от полското поделение категорично заявиха, че са на печалба. Тяхното преструктуриране и финансовата помощ ще ги направят доста по-силни. Въобще не трябва да мислим, че туристите, които досега идваха с "Томас Кук" от Великобритания или Германия, ще престанат да пътуват през 2020 г. Те ще дойдат отново с преструктурираните фирми. Хубавото е, че едва ли ще имаме такива архаични взаимоотношения с договори за плащания за след 60 дни и с предплащания на туристически пакети. Това е схема, по която туристите плащаха за услугата през февруари, а хотелите получаваха парите си през март. Очаквам да се преструктурира и българската система на застраховки, в която имаме хиляди български туроператори, което е абсолютно излишно. Става въпрос за над 6800. Ние трябва да преминем към създаване на гаранционен фонд. Видяхме, че такъв фонд действа много бързо и изключително адекватно. Ако сега англичаните трябваше да действат по системата на нашия Закон за туризма, предложен от Министерството на туризма, щяхме да имаме най-голямата в историята туристическа каша в света.

- Чуха се обаче лоши прогнози, включително от министъра. Или тя просто яха тази вълна, защото от вашите думи става ясно, че нещата въобще не са такива?

- Да, нещата въобще не стоят така. През 2020 г. ще има едни преструктурирани фирми, които ще изпращат туристи с много по-качествено предлаган продукт, много по-близък до този на онлайн туроператорите, които действат веднага и разплащанията им са с много по-кратък срок. Вече и българските хотели свикнаха да работят с такива платформи и получават плащанията си в реално време.

- Ангелкова обяви, че тази седмица ще пътува за Германия, за да съдейства на място капацитетът, договорен с "Томас Кук" за догодина, да бъде прехвърлен към други туроператори. Това не е ли естествен процес, не е ли абсолютно безсмислена нейната намеса? 

- По отношение на хотелите тя няма работа в Германия, защото това е частен бизнес. Както тя самата многократно е заявявала. Нейното място е тук в България, за да бъдат взети мерки от правителството и незабавно да бъде предложена програма, която да подпомогне българските хотелиери. А именно - премахването на ДДС към фактурите, издадени към чужди туроператори, по които няма плащания. Както и да предложи на правителството да бъдат отпуснати безлихвени кредити на хотелиерите от ББР, като банката бъде захранена с необходимата сума. За да могат да се извършат разплащанията между хотели и доставчици. Защото не само хотелите са пострадали. Тези кредити да могат да се върнат в следващите години и да се стабилизира финансовото състояние на хотелите, работили с тези фирми. Именно Ангелкова финансираше точно тези туроператори, които сега са пред фалит, със средства за реклама. Тогава българските туроператори недоволстваха, защо те не получават тези пари. Сега е време да се обърне внимание на българските туристически фирми. Хотелиерите видяха пропуск, че "Томас Кук" не е регистрирана по българското законодателство. Ако това беше така, компанията трябваше да представи в Министерството на туризма застраховка "Отговорност на туроператора". Липсата на такава застраховка в известна степен е пречка хотелиерите да предявяват искове към фирмата за нанесени щети. Контролът на регистрираните туроператори се извършва от министерството чрез регистъра. Отсъствието на "Томас Кук" от регистъра поставя под въпрос по какъв начин фирмата е извършвала дейност в България.

Част от улица "Съборна" става пешеходна от днес

автор:Дума

visibility 0

12 км колона от автомобили на ГКПП „Кулата”

автор:Дума

visibility 28

Летни бури с гръмотевици в съботния ден

автор:Дума

visibility 61

Нов черен рекорд: 182 са новите случи на COVID-19

автор:Дума

visibility 195

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 36

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 54

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 46

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 527

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 522

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1123

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ