15 Октомври 2019вторник16:43 ч.

Позиция

Доган на три морета

С какви точно пари разполага почетният бос на ДПС и какви лостове на влияние има

/ брой: 115

visibility 895

Искрен Вълчев  

Ахмед Доган има нова страст. След детска градина - замък в родното му село Дръндар, и хидровъзела "Цанков камък" сега се е заел с пристанищна дейност. Вчера медиите изобилстваха с информация за бизнес намеренията му - смята да развива три кейови места в село Езерово, разположени по канала Варна - Белослав.

Малкият порт е част от ТЕЦ-Варна. Енергообектът и пристанището бяха купени през 2017 г. от фирма на Данаил Папазов, транспортен министър при Пламен Орешарски. В следващата година 70% от нея станаха собственост на Доган. Преди това активите бяха притежание на ЧЕЗ. 

От 2015 г. топлоцентралата не работи. Поддържа единствено т.нар. "студен резерв". Намиращото се в съседство пристанище също е пусто, но съоръженията му са годни. Намират се в зона по Варненско-Белославското езеро, в която през социализма пушеха комини. След деиндустриализацията се настаниха складове, логистични центрове и малки частни пристанища. Обемът на дейността им е несравнимо по-малък от стария период. Соколът кацна на такова място и като Феникс ще го възражда.

Преходът продължава, този път не е политически, а бизнес.

От изявления на Папазов в понеделник се разбра, че фирмата му не е имала първоначално интерес към топлоцентралата. Искала е да вземе само пристанището, но чехите са настояли за продажба анблок.

Така Папазов, който в периода 2001-2013 г. бе шеф на държавното варненско пристанище, се оказа частен собственик на ТЕЦ с пристанище. След него и Доган.

Пак според обяснения на Папазов Сокола просто се появил в един момент и станал акционер. Тоест не било вярно, че отначало всичко е схема на Доган.

А сега няколко подробности по казуса. Най-напред кариерни. Папазов е бивш колега на Делян Пеевски в държавната фирма "Пристанище Варна". И двамата са назначени по времето на кабинета на НДСВ и ДПС - единият като изпълнителен директор, другият - малко над 20-годишен, влиза в Съвета на директорите. През 2013 г. заедно превземат държавния връх - порасналият Пеевски де факто е мандатоносител (за кратко и шеф на ДАНС), Папазов - транспортен министър.

Днес събитията са в минало несвършено време - хидролог и пристанищен шеф се преоткриват за общ бизнес, след като и без това отдавна се знаят.

Ето и малко икономически детайли. Инвестицията на Папазов - Доган идва в период на криза за държавния порт. "Езерово" ще се помъчи да се намести между другите частни и държавното пристанище. Тя няма как да отнеме като клиент девненските заводи, чието производство технологично е обвързано с пристана на държавната фирма. Поради отдалечеността не може и бургаски товари да отмъкне.

Но още това лято се цели в зърнени, които се осъществяват основно през Варна. Те са и голям процент в общата търговия. Олио, асфалт, битум и тежки корабни масла са другата част от портфолиото.

Най-впечатляващи са чисто финансовите подробности. Папазов купува от ЧЕЗ ТЕЦ-Варна с пристанището за 48,5 млн. евро. Други 30 млн. лв. са инвестирани после. Самото пристанище е обособено в ново дружество, в което тецът влиза с апорт от 63 млн. лв. Водят се преговори с чужд инвеститор, който да налее 89 млн. евро. Това са официални данни. Тайна е единствено с какви точно цифри се е наместил Доган - официални и неофициални.

Намеренията са инвеститорът, чрез който малкото засега пристанище ще разшири дейността си, да осигури и товари. За съдбата на натрапения ТЕЦ притеснения също не бива да има. 

Спасява го сделката с държавата за студения резерв. 

Миналата година топлоцентралата взе 27 млн. лв. за поддръжка на резерва, сега ще участва и в новите търгове. Официално тандемът Папазов - Доган смята да развива и централата, но не се знае ще се появи ли стратегически партньор. Също така официално ръководството на ТЕЦ-Варна не счита, че вуйчото владика (мюфтия) - собственик, урежда студения резерв. Напротив - всичко било плод на конкуренция в свободен пазар. 

Ахмед Доган отдавна не е обвързан официално с държавни структури, той е почетен председател на ДПС и българския преход. Конфликт на интереси не го лови. Същото се отнася и за Папазов, който ще конкурира държавното пристанище, на което някога бе директор, а после и министър. Най-интересното в цялата официално-неофициална история е с колко точно пари разполага Ахмед Доган. Както и какви лостове за влияние има.

Не им е интересно обаче на прокуратури, КОНПИ-та и многобройните "силови" структури. А измина почти година след влизането на Доган в енергийно-пристанищния бизнес. Не се вълнува и управляващата партия ГЕРБ, макар ДПС да се води опозиция. Но трябва да се признае, че положението е "се ла ви" - във всяка една държава и всяко историческо време този, който разпределя порциите, също е на масата и никой не гледа в чинията му.

А детската градина - замък в Дръндар пустее. Малчугани никога не е имало в него. Играчките омръзват.

                     "Гласове"

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ