19 Юли 2019петък20:02 ч.

До три прасета за лични нужди

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 558

Един стопанин ще може да отглежда за лични нужди до три свине. Това е заложено в промените на Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, които са предложени от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Досега в семейните ферми можеха да се отглеждат до 5 прасета за угояване освен свине майки и некастрирани нерези.
До края на годината стопаните, които гледат животни за лични нужди, трябва да намалят и стадата си максимум до 9 крави и до 30 овце и кози с приплодите, ако искат да са законно действащи. С промените в наредбата се въвежда понятието "фамилна ферма" за свиневъдните обекти. В нея могат да се отглеждат до 15 възрастни свине и приплодите им, но не повече от 200 броя общо.
Въвеждат се и изисквания към оборите. Те трябва да са постоянно снабдени с вода от собствен и/или обществен водоизточник, да имат ограда, силажни и фуражни помещения. Фермерите трябва да обособят място за съхранение и обеззаразяване на тор. Има нови правила и за пасищата. Те задължително трябва да имат табела на входа, както и ограда, така че да не се позволява свободното преминаване на хора и други животни. Навес не се изисква само за пасищата, където животните се отглеждат за периода от 15 ноември до 15 март. След приемането на промените животновъдите ще имат 4-месечен срок, за да приведат стопанствата си съгласно новите изисквания.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ