19 Юли 2019петък20:22 ч.

Не успяхме да превърнем изборите от "европейски" в "национални" - като своеобразен "вот на недоверие" срещу правителството на Бойко Борисов, заяви Валери Жаблянов

До 3 месеца ще са готови правилата за прекия избор

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 424

До 3 месеца Националният съвет на БСП трябва да изготви реда и условията за провеждане на пряк вътрешен избор за председател на партията. Процедурата ще започне едновременно с пълния отчетно-изборен цикъл в партията след местните избори и след изтичането на настоящия мандат. Предложенията бяха представени от председателя на комисията по решенията Владимир Москов.
С почти пълно единодушие делегатите приеха политическия доклад за резултатите от евровота и за задачите пред БСП за предстоящите местни избори. Документът ще бъде основа за работата по места, за обективна оценка на структурите и за сплотяването на членовете и симпатизантите на партията за достойно представяне на местните избори. Докладът от 16 страници бе изчетен дословно от председателя на комисията по идейно и програмно развитие Валери Жаблянов.
"Не се реализира очакваният от нас "протестен вот". Не успяхме да превърнем изборите от "европейски" в "национални" - като своеобразен "вот на недоверие" срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори след 2017 г. И двете водещи партии намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на сегашните избори", пише в доклада. В него се констатира, че БСП не е постигнала основната си цел да спечели евровота и да предизвика предсрочни избори. Докладът отчита, че не са мобилизирани гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори е било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати.
БСП пропусна възможността да предложи идеите си на обществото и остана при ежедневния дебат за злоупотреби и за деформациите на нашето държавно управление, пише в доклада. Този акцент на кампанията предизвика, от една страна, спад на доверието в управляващата партия, но от друга, консолидация на партийното ядро на ГЕРБ и демотивация за участие в изборите на т.нар. периферия на избирателите, сочи анализът.
 Комисията по решенията е отхвърлила предложение от 17 делегати, които са настоявали да има резолюция за идейното и организационното единство в партията.
При необходимост ПГ "БСП за БЪлгария" е упълномощена да внесе в парламента промени в Изборния кодекс и изборното законодателство, които имат отношение към местното самоуправление. Националният съвет трябва да приеме платформата за местния вот не по-късно от 31 юли.
На предстоящите местни избори БСП трябва да се утвърди във всяка община като носител на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общинските пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си, подчерта Жаблянов. В доклада се изтъква, че целта пред левицата е да подобри значително резултатите си от последните местни избори. В него се призовава за отговорен подбор на кандидатите, а БСП да има свое предложение за кмет във всяко населено място.
Конгресът прие в партията да продължи и да се развие дискусията за идейните и програмните основи на БСП в съвременното общество.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ