22 Октомври 2019вторник10:13 ч.

Не успяхме да превърнем изборите от "европейски" в "национални" - като своеобразен "вот на недоверие" срещу правителството на Бойко Борисов, заяви Валери Жаблянов

До 3 месеца ще са готови правилата за прекия избор

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 656

До 3 месеца Националният съвет на БСП трябва да изготви реда и условията за провеждане на пряк вътрешен избор за председател на партията. Процедурата ще започне едновременно с пълния отчетно-изборен цикъл в партията след местните избори и след изтичането на настоящия мандат. Предложенията бяха представени от председателя на комисията по решенията Владимир Москов.
С почти пълно единодушие делегатите приеха политическия доклад за резултатите от евровота и за задачите пред БСП за предстоящите местни избори. Документът ще бъде основа за работата по места, за обективна оценка на структурите и за сплотяването на членовете и симпатизантите на партията за достойно представяне на местните избори. Докладът от 16 страници бе изчетен дословно от председателя на комисията по идейно и програмно развитие Валери Жаблянов.
"Не се реализира очакваният от нас "протестен вот". Не успяхме да превърнем изборите от "европейски" в "национални" - като своеобразен "вот на недоверие" срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори след 2017 г. И двете водещи партии намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на сегашните избори", пише в доклада. В него се констатира, че БСП не е постигнала основната си цел да спечели евровота и да предизвика предсрочни избори. Докладът отчита, че не са мобилизирани гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори е било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати.
БСП пропусна възможността да предложи идеите си на обществото и остана при ежедневния дебат за злоупотреби и за деформациите на нашето държавно управление, пише в доклада. Този акцент на кампанията предизвика, от една страна, спад на доверието в управляващата партия, но от друга, консолидация на партийното ядро на ГЕРБ и демотивация за участие в изборите на т.нар. периферия на избирателите, сочи анализът.
 Комисията по решенията е отхвърлила предложение от 17 делегати, които са настоявали да има резолюция за идейното и организационното единство в партията.
При необходимост ПГ "БСП за БЪлгария" е упълномощена да внесе в парламента промени в Изборния кодекс и изборното законодателство, които имат отношение към местното самоуправление. Националният съвет трябва да приеме платформата за местния вот не по-късно от 31 юли.
На предстоящите местни избори БСП трябва да се утвърди във всяка община като носител на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общинските пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си, подчерта Жаблянов. В доклада се изтъква, че целта пред левицата е да подобри значително резултатите си от последните местни избори. В него се призовава за отговорен подбор на кандидатите, а БСП да има свое предложение за кмет във всяко населено място.
Конгресът прие в партията да продължи и да се развие дискусията за идейните и програмните основи на БСП в съвременното общество.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 173

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 137

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 131

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 202

Изтича срокът на примирието в Сирия

автор:Дума

visibility 38

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 148

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 181

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 202

Путин ли е новият господар на Близкия изток?

автор:Дума

visibility 16

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 341

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 111

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ