20 Август 2019вторник13:20 ч.

Разговор

Димитър Данчев: В ЕП ще отстояваме единни европейски заплати и пенсии

Създаването на Европейски културен чек ще позволи на всеки млад европеец да създава или да посещава културни събития, заяви кандидатът за евродепутат на "БСП за България"

/ брой: 90

автор:Юлия Кулинска

visibility 870

Димитър ДАНЧЕВ е роден през 1978 г. в София. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия. Има бакалавърска степен по международни отношения в УНСС. Магистър е по бизнес администрация в Икономическия университет във Виена, Австрия. Бил е икономически съветник в ГК Мюнхен, а в периода 2013-2014 г. е съветник на министъра на икономиката. Бил е управител на частна фирма. Член на ГС на БСП в София от 2012 г. и на РС на БСП в Подуяне. Председател на РС на БСП в Подуяне от 2012 до 2017 г. Член на НС на БСП от 2012 до 2016 г. Данчев е депутат в 44-ото НС от 24 МИР София-град. Член е на комисиите по икономическа политика и туризъм и по транспорт, информационни технологии и съобщения. Владее английски и немски език.

"В БСП сме доказвали многократно, че знаем и можем да защитаваме в Европа българските дух, традиции и ценности"

- Г-н Данчев, за какво ще са гарант социалистите за бъдещото развитие на Европейския съюз?

- За съжаление, днес ЕС е в криза. ЕС е далеч от своите граждани, намалява средната класа. Съюзът изглежда по-разединен от всякога. Европа е доведена до състояние на дълбоки неравенства не само в страните членки, но и между отделните страни членки. Мнозина от гражданите в ЕС не виждат перспективи за себе си в рамките на съюза. БСП заедно с прогресивните сили в ЕС иска да постави началото на промяната в ЕС и България.

Затова БСП ще изпрати в ЕП хора, които знаят как да отстояват позиции, така че Европа да бъде по-обединена, по-сигурна, по-социална и справедлива. В БСП първи приехме своята програма за икономически развита, социална Европа, Европа на равните възможности, Европа без две, три или повече скорости. БСП цели изграждането на нова социална държава в Европа, защита на демокрацията, постигане на социална сигурност, устойчиво развитие и инвестиции в бъдещето.

- Кои са основните политики, които ще отстоявате като член на ЕП?

- Като млад човек смятам, че младите имат основна роля в разговора за бъдещето на ЕС. Те трябва да предложат своите идеи за развитието на европейския проект. Като член на Европейския парламент ще настоявам за удвояване на финансирането и разширяване на достъпа и обхвата на успешни програми като "Еразъм+", които позволяват на студенти, стажанти и работници да се възползват от тях независимо от техния социален статус. Ще отстоявам създаването на Европейски културен чек, който ще позволи на всеки млад европеец да създава или да посещава културни събития. Тъй като демографската картина и в България, и в Европа като цяло е лоша, ще търся начини да акцентирам върху демографската политика, младежта и децата, включително чрез назначаване на еврокомисар по тези въпроси. Смятам, че младите хора в България искат справедливо заплащане и равно третиране на техния труд. В този смисъл ще положа максимални усилия, за да се преборим да наложим и младежката гаранция. 

- По какво кандидатите на БСП се различават от останалите и защо българите трябва да гласуват за тях?

- България няма нужда от брюкселски чиновници у нас, а има нужда от повече българи в Брюксел, които могат да защитават стратегическите интереси на страната ни. БСП ще изпрати в ЕП именно такива хора - млади, образовани, доказани професионалисти в своите области, които знаят как да отстояват българския интерес, без да се поддават на конюнктурните интереси на силните на деня в Европа. Всъщност хората в БСП сме показвали многократно, че знаем и можем да отстояваме в Европа българските дух, традиции и ценности. Ще припомня как всички в ГЕРБ, дружно, начело с премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Екатерина Захариева, Цецка Цачева, Цвета Караянчева ни убеждаваха, че трябва спешно да приемем една конвенция, която насажда чужда на традициите и ценностите на българското семейство идеология, която противоречи и на християнската религия. И въпреки че в Министерския съвет решението за ратификация на тази конвенция не беше минало единодушно, тези хора искаха бързо да я прекарат и през Народното събрание. Опитаха се да ни обяснят, че ако не ратифицираме спешно този акт, ще бъдем едва ли не изключени от ЕС. Опитаха се да притиснат и нас чрез ПЕС. И само ние от БСП се противопоставихме остро на този акт и блокирахме неговото гласуване в парламента, като поискахме да се проведе национален референдум по темата. Едва след като видя обществения отпор, премиерът Борисов сезира Конституционния съд, който по-късно излезе с решение, то преповтаряше изцяло нашето становище и мотивите по темата.

- По време на предизборната кампания се срещате с много хора. Как те приемат Европа и ЕС? Запознати ли са как политиките, които се обсъждат там, влияят върху живота на българите?

- Истината е, че мнозина гледат на Европа и изборите за Европейски парламент с недоверие. Разбира се, че голямата част от нашите сънародници се интересуват как ЕС може да повиши доходите на хората в България, дали може да подобри качеството на живота в страната, дали може да направи така, че младите да остават да учат и работят тук и дали може да помогне на българската правосъдна система. 

Европа може да помогне за подобряване на жизнения стандарт в страната и повишаването на доходите. Ако се обединим около определянето на единен стандарт за минималната работна заплата и пенсия. Ако насочим усилията си към привличането на повече инвестиции в България за създаването на повече работни места. Ако използваме пълноценно средствата от фондовете на ЕС, не за "къщи за тъщи" и "апартаменти с асансьори", а за да насърчим българската наука и българското производство. Европа може да помогне и на българското правосъдие. Може, ако изградим силна, независима и подчинена единствено на върховенството на закона европейска прокуратура.

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо е важно БСП да спечели евровота?

- Бих искал да кажа на всички мои сънародници, че да се гласува на европейските избори има смисъл, защото те наистина са важни за всеки българин. За България ЕС няма алтернатива. България е част от Европа. Нейното заслужено място е в ЕС, защото ние, българите, сме народ с 1300-годишна история. Народ, който е дал много на европейската цивилизация и който има своето справедливо основание да продължи да участва в създаването на мирно и просперитетно бъдеще за хората, които живеят на този континент.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ