27 Септември 2024петък02:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 19 септември св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 1977


Трофим, Саватий и Доримедонт смело защитили Христовата вяра и заплатили с живота си

Светите мъченици Трофим, Саватий и Доримедонт живели през третия век, когато християните били преследвани от езичниците. През времето, когато управител на град Антиохия бил фанатикът езичник Атик, наречен Илиодор, било устроено шумно празненство в чест на езическите богове, придружено с различни безчинства.
На тоя ден в Антиохия пристигнали двамата благочестиви мъже - Трофим и Саватий. Свещено разгневени от духовното заслепение на езичниците, те застанали пред тях, насочили молитвен поглед нагоре към небето и със съкрушени сърца извикали:
- Боже, Който си създал вселената със словото Си и си сътворил човека по Свой образ и подобие, погледни от небето и освободи тия хора от властта на лукавия!
Идолопоклонниците разбрали, че тия чужденци са християни, заловили ги и ги отвели при градоначалника Илиодор. Управителят най-напред се обърнал към Трофим и започнал да му обяснява, че е забранено изповядването на Христовата вяра. Правел опити да го убеди да се отрече от нея. Но увещанията му останали безплодни. Тогава заповядал да мъчат жестоко Трофим, да го бият, да стържат тялото му със железни остриета. Изповедникът понасял с търпение мъките и след това бил отведен в затвора.
Управителят повикал при себе си приятеля му Саватий, като и него искал да пречупи. Но Саватий разобличил лъжливостта на идолите. По заповед на кръвожадния Илиодор се заредили страшни мъчения, които довели до блажената му смърт.
След някое време управителят на Антиохия решил да изпрати Трофим на Дионисий, управител на Фригия, още по-зъл и още по-свиреп. Целият път до Фригия бил страшно мъчение за Трофим. Обут в железни обувки с остри гвоздеи отвътре, той вървял подир войниците, които яздели коне. Бил доведен в град Синад и изправен пред управителя на областта Дионисий. И пред него Трофим изповядал мъжествено вярата си в Христа Богочовека. Дионисий заповядал да бъде подложен на безпощадни мъчения, но нищо не поколебало духа на изповедника. Накрая го хвърлили в затвора.
В същия град живеел знатен и богат сановник на име Доримедонт. Той бил християнин, но таен, поради страх от езичниците. Като узнал за положението на Трофим, почнал да го посещава в затвора. Донасял му храна и други необходими неща. Превързвал раните му. Непоклатимото търпение на Трофим подействало благотворно на Доримедонт. Той се убедил да не крие по-нататък вярата си.
Управителят Дионисий го изправил на съд. Дълго му говорил с цел да го убеди да се откаже от вярата си, но не успял. Тогава го предал на мъчения. Доримедонт ги понесъл търпеливо, а Дионисий наредил да го затворят в тъмницата.
След като се посъветвал с приближените си, Дионисий решил Трофим и Доримедонт да бъдат изядени от зверовете в цирка. Зверовете ги заобиколили, но не се допрели до тях. Мнозина от присъстващите езичници, като видели това, започнали да славят Бога. Най-после Дионисий заповядал да им отсекат главите с меч. Това станало в 278 г.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ