20 Май 2024понеделник21:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Калоян Методиев: БСП и Нинова останаха единствените, които Борисов не успя да подчини или примами с постове

Битката е по кой път да тръгне България: Последни в ЕС по всичко и първи само по корупция – моделът на Борисов и ГЕРБ или държава с индустриален ръст, социална политика и защита на националния интерес, каквото показаха БСП и Нинова за 7 месеца, посочи политологът и втори в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София

автор:Дума

visibility 1675

„25 МИР-София” е район, който добре познавам, роден съм там и съм израснал. Бих казал, район, който познавам до болка, като ще подчертая „до болка”, защото е проблемен. Но, ми се иска да говорим и за национална политика, защото в 25 МИР-София е голямата битка между Корнелия Нинова и Бойко Борисов – те водят основните начала за това по какъв начин искаме да се развива България оттук: по модела на ГЕРБ, на една задкулисна държава с печални резултати – последно място по всичко в ЕС, или моделът, при който имаме индустриален ръст, индустриална държава, национална защита на доходите, социална политика”.

Това каза политологът д-р Калоян Методиев, втори в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София пред Евроком.

„Вторият модел вече се видя, че е възможен. Че за България има и друг път. Защото, по време на управлението на Нинова като икономически министър излязохме за 7 месеца и на първо място по индустриално производство в ЕС, и се намериха 22 милиарда за социална политика, повишиха се доходите, пенсиите, безплатни станаха детските градини. А това влияе и на демографията. Т.е. - вижда се, че това трябва да бъде реалния сблъсък каква държава искаме и кой модел”, добави още Методиев.

В отговор на въпрос на водещия предаването „Делници” политологът подчерта: „Корнелия Нинова не се прегъна пред Борисов – той не можа нито да я подчини, нито да я примами с постове. Само тя остана – виждате, че ПП и ДБ измамиха избирателите си, казаха: никога с Бойко и с Пеевски, а първата им работа беше да отидат и да направят тази сглобка”.

„В началото на разговора ни казахте, че в 25 МИР ще ми се наложи да се боря с трима певци и попитахте кой ще пее по-вярно. Ако гласуваме за един ден – да си направим удоволствието и подкрепим този или онзи певец. Но не гласуваме за 1 ден. Моите уважения към „Възраждане”, но те нямат капацитет да управляват нищо, капацитетът им за управление е почти нулев, законодателният им е почти нулев”, добави още политически щрихи Калоян Методиев.

Той беше категоричен: „Сериозната партия, която има капацитет да движи индустриалната икономика е БСП. Защото имма и стартъп икономика, която ПП-ДБ защитават, но тя за мен е много виртуална. Бях началник на кабинета на Нинова в МИИ и знам какво е важно за държавата. И мога да ви кажа съвсем уверено, че най-важното нещо за държавата, за да се движи напред, за да е стабилна - това е индустрията. На нас ни трябва индустрия, индустрия, индустрия. Производство – за знаем какво произвеждаме, а не виртуални стартъп продукти. Да, интересни са, в света говори се за това, но според мен трябва се придържаме към неща, които дават стабилност. Защото ние сме народ, който обича стабилността, развитието и трябва да се придържаме към тези неща, а не към рисковите начинания. Не сме хазартен или пиратски тип народ”, подчерта политологът.

По думите на Калоян Методиев България и българското общество спешно се нуждаят от стабилна икономика и от хора, които знаят как да се управляват социалните системи – за да може всички да са сигурни и за живота си, и за доходите си – от пенсията до заплатата, за жилището си.

Той припомни излезлите данни на Евростат за продължителността на живота за 2023 г., според които страната ни е на последно място в ЕС” Хората тук живеят с 10 години по-малко от тези в Испания или Италия. По-голяма диагноза за промяна и за това, че трябва да се заложи на сигурността – няма”, посочи Методиев.

И той беше категоричен, че това не е вследствие на климатични промени, а единствено на политика и управление. „Това трябва да е камбана, да удари, защото тук се оглежда качеството на живот – това е здравеопазване, образование, сигурност, това е качество на въздух, на вода, на храна. Не може да ядем втора категория храни в ЕС, по- ракови заболявания сме № 1 в ЕС, посочи Калоян Методиев и подчерта:

„И отговорността за това – дебело да подчертая, е на Бойко Борисов, защото той еднолично управлява държавата 15 години. Преди това имахме периоди, в които имахме ръст, изравнявахме се с другите държави, Румъния беше зад нас, не бяхме толкова изостанали, имахме положителна демография от 2000 до 2007 година. А от 15 години – само последно място във всичко  в ЕС, единственото нещо, в което сме на първо място е корупция. Проблемът с има име и се казва Бойко Борисов”, посочи Калоян Методиев и призова хората да проявят малко разум и гласуват рационално – защото данните са безпощадни.

В разговора за социалният консерватизъм, който изповядва, Калоян Методиев каза: Социалният консерватизъм почива на три неща: ред – в едно общество трябва да има ред, сигурност за всеки един член на това общество – физическа, за имотите му, който има бизнес – за бизнеса. Всеки трябва да се чувства обгрижен от държавата, държавата трябва да му е приятел, а не враг. И не трето място - семейните ценности, такива, каквито и БСП защитава през последните години”, заяви той и даде пример с Истанбулската конвенция.

„Никога не съм се отделял от тези принципи, това е интегрална част от политиката, която защитава Корнелия Нинова”, заяви Калоян Методиев и добави:

„Най-важното е да може да бъде реализирана тази политика. Защото, е доказано вече, че през тези 3 години минаха много експерименти като политически проекти. Призовавам хората да съдят по резултатите – кой ги е излъгал, кой е влизал в сглобки, кой е показал реална компетентност да подготвя закони, да вкарва закони, да реализира политики и всяко едно от тези неща да се превръща в реално действие”. И даде пример:

„ПП-ДБ казаха, че са готови отново да се съберат след изборите. ОТ ГЕРБ ги обвиняват във всички грехове и в същото време казват, че трябва да направят евроатлантическа сглобка. Далеч съм от това да правя опити да ги анализирам на базата на някакви принципи, защото там принципи няма, там има „ти на мене главния прокурор, аз на теб – регулаторите. Вие сте корумпирани, не, вие сте по-корумпирани, ама пак ще се съберем”.

В политическия разговор и БСП политологът беше категоричен и ясен: „Атаката срещу БСП не е спирала – сериозна атака,  с компромати, с вътрешна опозиция в БСП, която е щедро финансирана от ГЕРБ. Това не е тайна а никого – през договори, през определени лица. С което се цели да се дестабилизира БСП, защото това е единствената партия, която остана неподчинена на модела на Борисов”, посочи Калоян Методиев и припомни за коалиционните партньори, които Борисов е унищожил през годините - всяко докосване там се е оказвало смъртоносно.

За Ваня Григорова и „Левицата”: Видяхте статистиката - Григорова пренебрежимо малко одобрение от 2 %,  така наречената Левица - 1 %. Призовавам хората да не пилеят гласа си, нещата в държавата се сериозни и са необходими спешни действия за промяна”, посочи Калоян Методиев и в отговор на реплика на водещия каза:

„Григорова и до ден днешен не е отговорила откъде са тези огромни средства за кампанията й в София, кой й ги даде, за да направи по-скъпа кампания от милиардера Терзиев. Първата работа като стана общински съветник, беше – освен да си направи заплатата на 6500 лева, което е абсурд, в Европа никой не взима толкова а 2 дни работа - да влезе в сглобка с ГЕРБ. За да я изберат начело на здравната комисия, знаете комисите управляват ОбС, това е реалната власт”, коментира Меетодиев.

По думите му, ако направи анализ на речта на Ваня Григорова и на Борисов  би казал: „Той я похвали и каза, че тя за него е голям политик, а тя през цялото време го наричаше г-н Борисов. За сметка на това, не ми е удобно всичките нейни епитети да ги изреждам – започна да обижда БСП, „Възраждане”, ПП-ДБ, нямаше някой, който да не беше посочен и то с един просташки език.

„Това за мен е един изкуствено напомпан проект от Бойко Борисов и виждате как се движи той – преди 6 месеца Григорова твърдеше, че иска да става кмет на София, след това излезе от ОбС на София, за да става депутат. Каза, че няма интерес към Европейския парламент, сега изведнъж – и водач на листата за ЕП”, заключи политологът.

В отговора на въпроса защо това е целенасочена атака срещу БСП и кампания, вървяла през последните години като бухалка – „разцепление, разцепление, разцепление”: „Вижда се, че няма такова нещо – в националистическото пространство на тези избори имаме над 10 формации. От „Възраждане” само произлязоха две формации за вота сега. Но там такава атака няма”.

“Ще защитавам ценностите на социалния консерватизъм, които посочих. На второ място – политиката на партията, която ме е номинирала. Нормално е да застана зад Нинова и зад политиката, която провежда. Особено социалната. И на трето място, разбира се – това са избирателите в моя избирателен район. 25 МИР-София е най-тежкият, защото е огромен – това е „Красна Поляна”, „Люлин”,  „Надежда”, „Обеля”, „Овча купел”. Познавам до болка района, подчертавам думата „болка”, защото 25 МИР-София е проблемен - от гледна точка на доходи и региони, от гледна точка на престъпност – в кварталите все още има явления като несигурност, кражби, мутренски прояви.”

Енергетиката катастрофира при ГЕРБ и ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 92

"Булгаргаз" продава капацитета си в турските терминали

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 92

Харчим най-много за храна и жилище

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 92

Майдан в Грузия?

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 92

Косово подобрява социалното подпомагане

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 92

Накратко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 92

Порои и наводнения в Западна Европа

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 92

Странни статистики

автор:Евгени Гаврилов

visibility 334

/ брой: 92

Не разпилявайте гласа си

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 92

Проповедниците на лъжата

автор:Александър Симов

visibility 319

/ брой: 92

Не харесвам привилегиите на политиците

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ