20 Юни 2024четвъртък18:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личните карти поскъпват почти двойно

Документите ще струват 30 лева, вместо 18 лева

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 1715

Кабинетът одобрил почти двоен скок на цената за издаване на лична карта – от 18 на 30 лева, стана ясно ден по-късно от стенограмата на взетите решения. Отпадат и безсрочните документи, които досега се издаваха на възрастните хора. Предложението за тези промени дойде през април от МВР.
Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския регламент.
Всъщност новите такси са свързани с бъдещите нови лични карти с чип. Тяхното издаване трябваше да започне от края на 2023 г., но това така и не се случи.
В мотивите към промените на Тарифата вътрешният министър Калин Стоянов обяснява, че това вече ще е възможно от май т.г., но в края на месеца не е известно това да е факт. Затова и кабинетът обяснява, че новите такси ще влязат в сила от началото на 2025 г. Сега обясненията и обещанията на поредното правителство са, че документите с чипове ще се издават от следващата година. В съобщение правителството обяснява, че необходимостта от въвеждане на нови образци на лични документи е в съответствие с регламент на ЕП за повишаване на сигурността на личните карти. С тях по-конкретно се предвижда личната карта да притежава електронен носител на информация, който съдържа биометрични данни, а разрешението за пребиваване, което се издава от МВР, ще се съобрази с унифициран дизайн. Въвеждането на единните минимални стандарти за сигурност във връзка с формата на документите, действащи в ЕС, ще улесни тяхната проверка и контрол на автентичността от страна на другите държави членки, като ще направи тяхното използване по­бърза, по-лесно и по-сигурно.
За определянето на размера на държавните такси в МВР е изготвена специална методика.
Според нея издаването на лична карта вече ще струва 30 лв., на карта за пребиваване - 40 лв. Толкова ще струва и разрешението за пребиваване. Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г., а считано от 01 януари 2025 г. да се издава лична карта с новия размер на таксите. За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.
За издаване на лична карта на лица, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. С отпадането на контролния талон от шофьорските книжки, отпада и таксата за неговото издаване.

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 115

МВР съветва хората да се барикадират от крадци

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 330

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 367

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 294

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ