16 Май 2021неделя16:04 ч.

Памет

Датата

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 136

870 - ПРИЗНАТА Е АВТОКЕФАЛНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. От 5 октомври 869 г. до 28 февруари 870 г. в Константинопол заседава Осмият вселенски събор. На извънредно заседание на 4 март с участието на римски пратеници и представители на четирите източни патриаршии е поставен на съборно разглеждане въпросът за църковната юрисдикция в България. След продължителни разисквания, в които ярко се открояват целите и задълбочаващите се противоречия на Рим и Константинопол, окончателно се утвърждава становището, че българският народ е свързан в църковно отношение с християнския Изток.

1678 - РАЖДА СЕ АНТОНИО ВИВАЛДИ, ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1741 Г.). Учи за свещеник, а след ръкополагането започва работа в институция за образование на сираци. Сдобива се с прозвището "Рижият поп" най-вероятно заради цвета на косата си. По-късно става майстор-цигулар в дом за сираци. Най-прочутата му творба са "Годишните времена" - цикъл от четири цигулкови концерта. Има повече от 40 опери, много кантати, серенади, симфонии, над 400 инструментални концерта, в т.ч. 76 сонати, и др.

1852 - УМИРА НИКОЛАЙ ГОГОЛ, РУСКИ ПИСАТЕЛ, ПОЕТ И ДРАМАТУРГ (Р. 1809 Г.). Най-известната му творба е романът "Мъртви души", разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман. След като не успява с актьорските и преподавателските си опити, се отдава на писането. Под перото му се раждат произведенията "Шинел", "Ревизор", "Омагьосаното място", "Тарас Булба" и др.

1910 - РАЖДА СЕ АНГЕЛ БАЛЕВСКИ, УЧЕН, АКАДЕМИК (УМИРА 1997 Г.). Работил главно в областта на технологията на металите, дългогодишен ректор на ВМЕИ в София, председател на БАН и зам.-председател на Държавния съвет на НРБ. Основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. Разработва оригинален метод за добиване на чугун от български суровини във въртяща се барабанна пещ. Разработва заедно с Иван Димов метод за леене с противоналягане, който представлява новост в световната леярска техника и е защитен с над 100 патентни документа за изобретения у нас и в чужбина.

1940 - В ПЛЕВЕН СЕ РАЖДА САВА ХАШЪМОВ, АКТЬОР (УМИРА 2012 Г.). Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Започва работа в Бургаския театър. От 1964 г. е в Народния театър "Иван Вазов", където за 43 сезона изпълнява над 100 роли от класическата и съвременната световна и българска драматургия. Снимал се е във филмите "Легенда за Паисий", "Непримиримите", "Мъже", "Бягаща по вълните", "Цар Иван Шишман", "Един наивник на средна възраст", "Ленко".

1977 - ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В СВИЩОВ. По време на най-унищожителното в Югоизточна Европа земетресение - Вранчанското (с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, над 1600 жертви), са разрушени две сгради и загиват 121 души. На тази дата през 1770 г. при пожар в Пловдив са изпепелени над 500 къщи и много обществени сгради.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ