24 Октомври 2020събота10:12 ч.

Памет

Датата

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 358

1847 - УМИРА ВАСИЛ АПРИЛОВ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ДАРИТЕЛ И ПИСАТЕЛ (Р. 1789 Г.). Получава солидно класическо и хуманитарно образование. Посвещава се на просветното и културното издигане на българския народ. През 1835 г. основава в Габрово първото новобългарско светско училище. Завещава на габровската община значителна сума, с която да се построи нова сграда за основаното от него училище.

1869 - РАЖДА СЕ МАХАТМА ГАНДИ, ИНДИЙСКИ ПОЛИТИК (УМИРА 1948 Г.). Оглавява националното движение в родината си срещу английското управление, превърнал се в символ на ненасилственото гражданско неподчинение като средство за постигане на политически цели. Известен и като Махатма - Голямата душа (наречен така от големия поет Рабиндранат Тагор), той учи, че промяната започва вътре в отделните личности. Застрелян е от индуистки шовинист заради отстъпките, направени на Пакистан.

1909 - В АНГЛИЯ Е ИЗИГРАН ПЪРВИЯТ РЪГБИ МАЧ. Според легендата играта е измислена в училището на гр. Ръгби (откъдето получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

1916 - В СРАЖЕНИЕ ЗАГИВА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, ПОЕТ (Р. 1887 Г.). Пише първите си стихове като ученик в мъжката гимназия "Александър I" в Пловдив, а първите му творби са публикувани в София през 1906 г. в сп. "Съвременност". Пише репортажи за в. "Ден" и в. "Балканска трибуна", сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и др. Постъпва в армията през октомври 1912 г. и участва в Балканската война (1912-1913). По време на Първата световна война отива на фронта като доброволец, където загива.

1956 - В НЮ ЙОРК Е ПРЕДСТАВЕН ПЪРВИЯТ В СВЕТА АТОМЕН ЧАСОВНИК. Измерва времето, използвайки резонансните честоти на поглъщане на атомите. Основният принцип на атомния часовник е да се използва генератор на електромагнитно лъчение (в микровълновата или оптичната спектрална област), чиято честота да се стабилизира по известен атомен преход, т.е. търси се тази честота, при която се наблюдават преходи между двете състояния на атома.

1996 - ЗАСТРЕЛЯН Е АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ (Р. 1938 Г.). Завършил "Международни отношения" в МГИМО (Москва), след което е служител в МВнР и Министерството на външната търговия. От 1969 до 1972 г. работи в представителството на България в ООН в Женева. След това е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия, вицепремиер и първи вицепремиер, министър на външноикономическите връзки. Депутат в няколко НС, министър-председател в 76-ото и 77-ото правителство. Застрелян е с четири куршума пред дома му на ул. "Латинка" 15.

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 80

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 208

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 619

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 871

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ