09 Август 2020неделя18:19 ч.

Памет

Датата

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 43

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АЛЕРГИИТЕ. Отбелязва се от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO). Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

1621 - РАЖДА СЕ ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ, БАСНОПИСЕЦ (УМИРА 1695 Г.). Чрез басните си разкрива порочните нрави на своята съвременност, лицемерието, глупостта, егоизма, ласкателството, страхливостта, гордостта. Придържа се към националните традиции и фолклора. Пише истории за животни, в които се казват много истини за хората - за техните недостатъци и честолюбиви желания, за глупавите положения, в които нерядко изпадат.

1695 - УМИРА КРИСТИАН ХЮЙГЕНС, НИДЕРЛАНДСКИ ФИЗИК (Р. 1629 Г.). Създател на вълновата теория на светлината. През 1656 г. патентова първите часовници с махало, снабдени с пусков механизъм. Хюйгенс е първият чуждестранен член на Лондонското кралско общество (Академията на науките), 16 години е председател на Френската академия на науките. Заниманията му в областта на оптиката намират завършен вид в знаменития му "Трактат за светлината". Към него е добавено разсъждението "За причините на теглото", в което Хюйгенс е на крачка от откриването на закона за всеобщото привличане.

1842 - РАЖДА СЕ НИКОЛАЙ БЕНАРДОС, РУСКИ УЧEН (УМИРА 1905 Г.). Изобретател, създател на електрическото дъгово заваряване. Работи в много направления, свързани с техниката: транспорт, военно дело, електротехника, електрозаваряване, битова техника. Най-голямото изобретение, донесло му световна известност, е предложеният от него през 1882 г. метод на дъгово електрозаваряване на металите. Същността на откритието се състои в използването на електрическата дъга, възникваща между въгленов електрод и обработваното изделие.

1925 - НАПРАВЕН Е ПЪРВИЯТ В ИСТОРИЯТА СКИ СКОК ВЪВ ВОДА. Първите водни ски са открити през 1922 г., когато 18-годишният Ралф Самуелсън от Минесота (САЩ) предполага, че щом има ски за сняг, може да има и водни. Първите му опити са на езерото Пепин, Минесота. На 8 юли 1925 г. той прави първия скок с подобни ски с помощта на рампа. Същата година американецът Фред Уолър патентова първите водни ски, наречени "Долфин Акуа Скийс".

1932 - УМИРА АЛЕКСАНДЪР ГРИН, РУСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1880 Г.). Известен предимно с романтичната си проза. Приживе недооценен и забраняван, днес Грин е един от най-четените руски писатели. Създател е на уникален художествен свят, населен с идеални герои, намерили своето щастие и осъществили своите блянове. Сред най-известните му произведения са "Корабът с алените платна", "Бягаща по вълните", "Път за никъде" и др.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 694

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1240

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ