19 Юли 2019петък19:24 ч.

Памет

Датата

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 932

ДЕН НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ЧЕРНОМОРСКО ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО (ОЧИС). Отбелязва се от 2004 г. с решение на Съвета на министрите на външните работи на ОЧИС. На 25 юни 1992 г. държавните глави и премиерите на 11 страни подписват в Истанбул обща декларация, чрез която се създава Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Нейната задача е да служи като уникален модел за многостранна политическа и икономическа инициатива, която да хармонизира действията на страните членки, да осигури мира, сигурността и развитието на Черноморския регион в духа на приятелските взаимоотношения.

1673 - УМИРА Д'АРТАНЯН, ФРЕНСКИ ОФИЦЕР (Р. ОК. 1611 Г.). Рожденото му име е Шарл дьо Бац-Кастелмор. Пристигайки в Париж през 1640 г., се представя с фамилията на майка си - Франсоаз дьо Монтескиу д'Артанян, тъй като нейното семейство има по-добри позиции в кралския двор. С препоръката на г-н Дьо Тревил, капитан на мускетарите, е зачислен в гвардейската рота на Де-з-Есар във Фонтенбло. Мускетар става 4 години по-късно (1644), вече с протекции. Загинал при обсадата на Маастрихт. Герой от романа "Тримата мускетари" и неговите продължения "Двадесет години по-късно" и "Виконт дьо Бражелон" на френския писател Александър Дюма.

1909 - В ЛОВЕЧ СЕ РАЖДА ДИМИТЪР ДИМОВ, ПИСАТЕЛ, ДРАМАТУРГ (УМИРА 1966 Г.). Ветеринарен лекар по образование. Председател на СБП (1964-1966). От 1942 г. публикува в периодичния печат разкази, пътеписи, откъси от романи, драми. Сред най-известните му творби са романите "Поручик Бенц", "Осъдени души", "Тютюн".

1950 - НАЧАЛО НА КОРЕЙСКАТА ВОЙНА. Продължава три години. Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания. Съюзници на Северна Корея са Китай и СССР. Войната приключва само с примирие. Проблемите между двете държави остават неразрешени и до днес.

1977 - УМИРА ПЕТКО СТАЙНОВ, КОМПОЗИТОР И ОБЩЕСТВЕНИК (Р. 1896 Г.). На 11 г. загубва напълно зрението си. Завършва Дрезденската консерватория с две специалности - композиция и пиано. Развива широка музикално-обществена дейност като председател на Съюза на народните хорове в България (Български певчески съюз) и на Дружеството на българските композитори "Съвременна музика" (1933-1944). В периода 1941-1944 г. е директор на Народната опера. Автор на симфоничните сюити "Тракийски танци" и "Приказка", на симфонии, хорови песни и др.

2009 - УМИРА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН, АМЕРИКАНСКИ ПОП ПЕВЕЦ (Р. 1958 Г.). Албумът му "Thriller" от 1982 г. е продаден в над 110 млн. копия, което го прави най-продавания в историята. Продал е и над 750 милиона диска. Животът му е свързан с противоречиви и странни събития, в т.ч. и с промяна във физическия му облик след много пластични операции.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ