21 Юли 2019неделя08:20 ч.

Датата

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 358

1519 - РАЖДА СЕ АНДРЕА ЧЕЗАЛПИНО, ИТАЛИАНСКИ ЛЕКАР И ФИЛОСОФ (УМИРА 1603 Г.). Един от основателите на ботаниката. Негови са първите значими открития относно кръвообращението. За негово постижение се смята установяването на сърцето (не на черния дроб, както се е вярвало дотогава) като център на движението на кръвта по артериите и вените.

1606 - РАЖДА СЕ ПИЕР КОРНЕЙ, ФРЕНСКИ ДРАМАТУРГ (УМИРА 1684 Г.). Заедно с Молиер и Жан Расин е смятан за основоположник на френската трагедия. Пише пиеси близо 40 години. Първата му истинска трагедия е "Медея" със сюжет от старогръцката митология (1635). След това пише драмата "Сид" с испански сюжет, главният герой е испанският национален герой Родриго, наречен от признателния испански народ Сид (от арабски - повелител).

1799 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР ПУШКИН, РУСКИ ПОЕТ (УМИРА 1837 Г.). Родоначалник на новата руска литература, създател на съвременния руски литературен език. Сред най-известните му творби са романът в стихове "Евгений Онегин", поемата "Руслан и Людмила" и др.

1882 - АМЕРИКАНЕЦЪТ ХЕНРИ УИЛИ ПАТЕНТОВА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЮТИЯ. Изобретени през ХV в., първите ютии били изработвани от метал (чугун или желязо). Представлявали цяло тяло с капак, който в задната си част бил подвижно закрепен върху ос, за да може да се отваря и затваря. Предавали са топлината, необходима за гладенето, като в тях са били поставяни въглени. Най-отгоре върху капака е имало дървена дръжка, която е служела за предпазване от изгаряне на ръцете на гладещия.

1903 - РАЖДА СЕ АРАМ ХАЧАТУРЯН, АРМЕНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1978 Г.). Автор на балетите "Спартак", "Маскарад" и "Гаяне", в който се включва известният Танц със саби. Изявява се също като диригент, педагог, музикално-обществен деятел. Народен артист на СССР (1954) и Герой на социалистическия труд (1973), академик на Академията на науките (АН) на Арменската съветска социалистическа република (1963). Награждаван с множество държавни отличия и награди.

1961 - УМИРА КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ, ШВЕЙЦАРСКИ ПСИХОЛОГ И ПСИХИАТЪР (Р. 1875 Г.). Ученик на Зигмунд Фройд. Създава направление в психологията, наречено "аналитична психология". Личността му е една от най-големите енигми на ХХ в. и буди големи противоречия. Провъзгласяван от мнозина като един от най-големите и дълбоки мислители не само на своето време, той е ненавиждан от други, отхвърлящи писанията му като наукоподобен мистицизъм и фантазия.

1999 - УМИРА ДАМЯН ДАМЯНОВ, ПОЕТ (Р. 1935 Г.). За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. "Сливенско дело", а по-късно - в централния литературен печат. Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, а през 1998 г. получава наградата "Иван Вазов" за цялостно литературно творчество.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ