18 Септември 2019сряда13:10 ч.

Датата

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 390

1519 - РАЖДА СЕ АНДРЕА ЧЕЗАЛПИНО, ИТАЛИАНСКИ ЛЕКАР И ФИЛОСОФ (УМИРА 1603 Г.). Един от основателите на ботаниката. Негови са първите значими открития относно кръвообращението. За негово постижение се смята установяването на сърцето (не на черния дроб, както се е вярвало дотогава) като център на движението на кръвта по артериите и вените.

1606 - РАЖДА СЕ ПИЕР КОРНЕЙ, ФРЕНСКИ ДРАМАТУРГ (УМИРА 1684 Г.). Заедно с Молиер и Жан Расин е смятан за основоположник на френската трагедия. Пише пиеси близо 40 години. Първата му истинска трагедия е "Медея" със сюжет от старогръцката митология (1635). След това пише драмата "Сид" с испански сюжет, главният герой е испанският национален герой Родриго, наречен от признателния испански народ Сид (от арабски - повелител).

1799 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР ПУШКИН, РУСКИ ПОЕТ (УМИРА 1837 Г.). Родоначалник на новата руска литература, създател на съвременния руски литературен език. Сред най-известните му творби са романът в стихове "Евгений Онегин", поемата "Руслан и Людмила" и др.

1882 - АМЕРИКАНЕЦЪТ ХЕНРИ УИЛИ ПАТЕНТОВА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЮТИЯ. Изобретени през ХV в., първите ютии били изработвани от метал (чугун или желязо). Представлявали цяло тяло с капак, който в задната си част бил подвижно закрепен върху ос, за да може да се отваря и затваря. Предавали са топлината, необходима за гладенето, като в тях са били поставяни въглени. Най-отгоре върху капака е имало дървена дръжка, която е служела за предпазване от изгаряне на ръцете на гладещия.

1903 - РАЖДА СЕ АРАМ ХАЧАТУРЯН, АРМЕНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1978 Г.). Автор на балетите "Спартак", "Маскарад" и "Гаяне", в който се включва известният Танц със саби. Изявява се също като диригент, педагог, музикално-обществен деятел. Народен артист на СССР (1954) и Герой на социалистическия труд (1973), академик на Академията на науките (АН) на Арменската съветска социалистическа република (1963). Награждаван с множество държавни отличия и награди.

1961 - УМИРА КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ, ШВЕЙЦАРСКИ ПСИХОЛОГ И ПСИХИАТЪР (Р. 1875 Г.). Ученик на Зигмунд Фройд. Създава направление в психологията, наречено "аналитична психология". Личността му е една от най-големите енигми на ХХ в. и буди големи противоречия. Провъзгласяван от мнозина като един от най-големите и дълбоки мислители не само на своето време, той е ненавиждан от други, отхвърлящи писанията му като наукоподобен мистицизъм и фантазия.

1999 - УМИРА ДАМЯН ДАМЯНОВ, ПОЕТ (Р. 1935 Г.). За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. "Сливенско дело", а по-късно - в централния литературен печат. Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, а през 1998 г. получава наградата "Иван Вазов" за цялостно литературно творчество.

15 882 подписа за промени в НПК внесоха от БСП

автор:Дума

visibility 0

Интерпол вече не издирва Желяз Андреев

автор:Дума

visibility 21

Депутати дариха кръв

автор:Дума

visibility 45

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 174

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 148

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ