27 Май 2019понеделник08:23 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Памет

Датата

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 341

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО. Празникът е обявен от ЮНЕСКО през 1996 г. в памет на починалите на този ден през 1616 г. велики творци Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсилано де ла Вега (Лопе де Вега).

1856 - РАЖДА СЕ ИВАН МЪРКВИЧКА, БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК ОТ ЧЕШКИ ПРОИЗХОД, ПРОФЕСОР (УМИРА 1938 Г.). Един от създателите на новото българско изобразително изкуство. По покана на правителството на Източна Румелия през 1881 г. идва в България. Създава рисувално училище в Пловдив и става негов първи директор (1896). Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски са автори на тогавашния ни герб. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Оставя портрети с голяма художествена стойност.

1858 - РАЖДА СЕ МАКС ПЛАНК, НЕМСКИ ФИЗИК (УМИРА 1947 Г.). Баща на квантовата механика и един от най-видните физици на ХХ в. Директор на Института за теоретична физика в Берлин и член на Берлинската академия на науките. През 1900 г. извежда закона за излъчване на абсолютно черно тяло и въвежда константа, която днес е известна като константата на Планк. През 1918 г. получава Нобелова награда за физика за откриването на закона за квантуване на енергията.

1891 - РАЖДА СЕ СЕРГЕЙ ПРОКОФИЕВ, РУСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1953 Г.). Един от най-великите творци на ХХ в. Създава над 130 произведения, между които осем опери, седем симфонии, оратории и кантати, концерти за солов инструмент и оркестър, камерни ансамбли, произведения за пиано, песни и романси, сценична и филмова музика. Сред най-популярните му творби са балетите "Ромео и Жулиета" и "Пепеляшка", кантатата "Александър Невски", Петата симфония (1944), Седмата симфония (1952) и др.

1923 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР СЛАБАКОВ, АКТЬОР И ОБЩЕСТВЕНИК (УМИРА 2009 Г.). Основател на движението "Екогласност". Депутат в VII ВНС и в 37-ото НС. Играл на сцените на почти всички театри в страната. Има над 120 роли в киното. Едни от най-известните му са в "Пленено ято", "Цар и генерал", "Мъртви души", "Звезди в косите, сълзи в очите" и др. Носител на голямата награда "Аскеер" за принос в театралното изкуство.

1990 - УМИРА ПОЛЕТ ГОДАР, АМЕРИКАНСКА АКТРИСА (Р. 1910 Г.). Името й добива световна известност, когато през 1936 г. излиза филмът на Чарли Чаплин "Модерни времена", където тя е негова партньорка. През същата година двамата сключват брак (втори за нея), който продължава до 1942 г. Преди да се разделят, Годар се снима в още един от шедьоврите на Чаплин - "Великият диктатор". Омъжва се още два пъти за известни и забележителни мъже - за актьора и режисьор Бърджис Мередити и за немския писател Ерих Мария Ремарк.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ