25 Април 2019четвъртък01:25 ч.

Памет

Датата

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 306

ДЕН НА ЧЕРВЕНАТА РЪКА. Отбелязва се от 2002 г. Ден в помощ на децата от държавите с военни конфликти и срещу използването на деца като войници. Според Конвенцията на ООН за защита на детските права военната злоупотреба с деца е забранена. Най-активни в борбата срещу използването на деца като войници са УНИЦЕФ, "Амнести интернешънъл", Червеният кръст и Червеният полумесец.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДАРВИН. Известен още като Ден на еволюцията. На този ден през 1809 г. се ражда Чарлз Дарвин, английски биолог (умира 1882 г.). Създател на теорията за произхода на видовете чрез естествен подбор. Днес тя е в основата на съвременната еволюционна теория.

1804 - УМИРА ИМАНУЕЛ КАНТ, НЕМСКИ ФИЛОСОФ (Р. 1724 Г.). Родоначалник на класическата философия в Германия. Автор на трудовете "Критика на чистия разум" (1781), "Основи на метафизиката на нравите" (1785), "Критика на практическия разум" (1788) и др. Неговата мисъл оказва силно влияние върху формирането и развитието на най-новите философски направления и традиции - Феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия.

1872 - ИЗБРАН Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ ИЛАРИОН ЛОВЧАНСКИ. Наричан е "дядо Ловчу". Тъй като е обвинен в размирност на Ловчанската епархия във връзка с дейността на Васил Левски, под натиска на Високата порта подава оставка и на 16 февруари с.г. Синодът избира за екзарх Видинския митрополит Антим I. Той е утвърден от султана.

1905 - ВЪВ ВРАЦА СЕ РАЖДА МИСТЕР СЕНКО, ИЛЮЗИОНИСТ (УМИРА 1987 Г.). Истинското му име е Евстати Христов Карайончев. Някои от най-известните му илюзии са "Електрическият стол", "Разрязване на жена с циркулярен трион" и "Сваляне на главата". Почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение му връчва най-високото отличие - орден "Робер Худен". Почетен гражданин на Париж, София и Враца.

1929 - РАЖДА СЕ ВИДИН ДАСКАЛОВ, ОПЕРЕТЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 2001 Г.). Притежава ярък комедиен талант. Един от основателите на съвременната българска оперета. В творческия си път пресъздава над 120 роли, сред които най-характерни са Менелай в "Хубавата Елена", Хитър Петър от "Имало едно време" и др. Незабравими са дуетите му с оперетната певица Лиляна Кисьова.

1941 - ЗА ПРЪВ ПЪТ Е ИЗПОЛЗВАН ПЕНИЦИЛИНЪТ. Порязан от собствения си бръснач, лондончанин пръв "опитва" антибиотика, тестван преди това върху заразени плъхове. Ефектът е поразителен, но препаратът е недостатъчен като количество и пациентът умира. Пеницилинът всъщност е известен 12 години по-рано, а откривателят му д-р Александър Флеминг (на снимката) е удостоен за него с Нобелова награда за медицина и физика през 1945 г.

КОНПИ най-сетне проверява Красимир Каракачанов

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 80

И съпругът на Даниела Дариткова с имотни афери

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 80

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 80

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 80

Кратки новини

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 71

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 56

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ