22 Февруари 2019петък06:34 ч.

Памет

Датата

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 192

ДЕН НА ЧЕРВЕНАТА РЪКА. Отбелязва се от 2002 г. Ден в помощ на децата от държавите с военни конфликти и срещу използването на деца като войници. Според Конвенцията на ООН за защита на детските права военната злоупотреба с деца е забранена. Най-активни в борбата срещу използването на деца като войници са УНИЦЕФ, "Амнести интернешънъл", Червеният кръст и Червеният полумесец.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДАРВИН. Известен още като Ден на еволюцията. На този ден през 1809 г. се ражда Чарлз Дарвин, английски биолог (умира 1882 г.). Създател на теорията за произхода на видовете чрез естествен подбор. Днес тя е в основата на съвременната еволюционна теория.

1804 - УМИРА ИМАНУЕЛ КАНТ, НЕМСКИ ФИЛОСОФ (Р. 1724 Г.). Родоначалник на класическата философия в Германия. Автор на трудовете "Критика на чистия разум" (1781), "Основи на метафизиката на нравите" (1785), "Критика на практическия разум" (1788) и др. Неговата мисъл оказва силно влияние върху формирането и развитието на най-новите философски направления и традиции - Феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия.

1872 - ИЗБРАН Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ ИЛАРИОН ЛОВЧАНСКИ. Наричан е "дядо Ловчу". Тъй като е обвинен в размирност на Ловчанската епархия във връзка с дейността на Васил Левски, под натиска на Високата порта подава оставка и на 16 февруари с.г. Синодът избира за екзарх Видинския митрополит Антим I. Той е утвърден от султана.

1905 - ВЪВ ВРАЦА СЕ РАЖДА МИСТЕР СЕНКО, ИЛЮЗИОНИСТ (УМИРА 1987 Г.). Истинското му име е Евстати Христов Карайончев. Някои от най-известните му илюзии са "Електрическият стол", "Разрязване на жена с циркулярен трион" и "Сваляне на главата". Почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение му връчва най-високото отличие - орден "Робер Худен". Почетен гражданин на Париж, София и Враца.

1929 - РАЖДА СЕ ВИДИН ДАСКАЛОВ, ОПЕРЕТЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 2001 Г.). Притежава ярък комедиен талант. Един от основателите на съвременната българска оперета. В творческия си път пресъздава над 120 роли, сред които най-характерни са Менелай в "Хубавата Елена", Хитър Петър от "Имало едно време" и др. Незабравими са дуетите му с оперетната певица Лиляна Кисьова.

1941 - ЗА ПРЪВ ПЪТ Е ИЗПОЛЗВАН ПЕНИЦИЛИНЪТ. Порязан от собствения си бръснач, лондончанин пръв "опитва" антибиотика, тестван преди това върху заразени плъхове. Ефектът е поразителен, но препаратът е недостатъчен като количество и пациентът умира. Пеницилинът всъщност е известен 12 години по-рано, а откривателят му д-р Александър Флеминг (на снимката) е удостоен за него с Нобелова награда за медицина и физика през 1945 г.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37