01 Юни 2020понеделник20:46 ч.

Държава циция

/ брой: 78

автор:Юри Михалков

visibility 431

Последното проучване на "Галъп" показва, че 56% от българите още не са усетили или доловили план на властта за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. Одобрявайки работата на държавата срещу заразата, обществото започва все по-ясно да изисква подобна работа и за овладяване на икономическата криза, заключава "Галъп".

Какво правят в сегашната криза държави, които уж са модели за подражание на нашенския неолиберализъм? Във Франция около половината от временно безработните, включително в частния сектор, са подпомагани от държавата с програма срещу масовите уволнения. САЩ ще предоставят $320 млрд. по програма за защита на заплатите, която е част от спешен пакет от $480 млрд, който ще попълни изчерпаната вече програма за подпомагане на малкия бизнес. Гърция изплаща по 800 евро на работещите в сектори, които прекратиха работа от началото на кризата - ресторанти, магазини, хотели, компании за битови услуги, както и част от производствени предприятия. Канада дава на компаниите 75% от заплатите на служителите им, за да избегнат масови съкращения. 

В повечето случаи това са помощи, давани директно на хората. Или пускани от вертолета, както нагло и надменно се изрази финансовият министър Владислав Горанов. Казано къде на шега, къде на сериозно, премиерът трябва да изпрати Горанов на стаж в тези страни, за да се научи как се пускат от вертолета спасителни помощи в условията на криза.

В унисон с крайно либералния модел на развитие, управляващите просто предлагат кредити на засегнатите, без силна защита на работните места, на малкия и средния бизнес, на уязвените слоеве. Според редица данни мерките срещу "икономическия коронавирус" представляват максимум 4% от БВП на страната, докато в Европа този показател е от 10 до 30 на сто. 

Напъните за еврозоната в същото време могат само да увеличат броя на скептиците. България вече 12 години не може да скъси разликата със средно развитите държави в ЕС, как ще го направи баш с неговия "каймак" - еврозоната? И без елементарен анализ колко ще трябва да платим и как ще ни се отрази. Да не говорим, че КОВИД-19 засили противоречията в тази зона и мнозина се питат дали изобщо ще я има. А ние напираме да попаднем в чакалнята на една въпросителна.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ