07 Декември 2019събота09:29 ч.

ДАНС създаде прецедент, иска да следи и децата

Настояването за постоянен и пълен достъп до данните на всички малолетни и студенти е правен нонсенс, казват юристи

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 459

Скандален е проектът за инструкция на ДАНС и МОН, който предвижда агенцията по сигурността да има пълен достъп до данните на всяко дете от 5-годишна възраст до завършване на висшето образование, коментират юристи и фондации за защита на правата на децата.  

Децата до 18 години са защитени по закон от вербуване и всякакво взаимодействие със службите, а неограниченият достъп на ДАНС до данните им дава възможност за вербуване след пълнолетието им, коментират разузнавачи. Защо на агенцията се дава пълен перманентен достъп до данните на всички деца и студенти, без да се конкретизира как ще се използват, а не при конкретен случай с аргументация за извършено противозаконно деяние, питат специалистите. Личните данни са защитени от перманентен достъп, въвеждането на такъв е абсурдно и недомислено, категорични са юристи. Текстът на инструкцията може да бъде интерпретиран по различни начини, създава се опасен прецедент, твърдят те. Едва ли следенето на деца в забавачките е важно за националната сигурност, възмущават се и правозащитници. 

Държавна агенция "Национална сигурност" поиска безконтролен и 24-часов достъп 7 дни в седмицата до цялата информация на МОН за всички деца от 5 години нагоре, за учениците и студентите в България. Ако МОН създаде нова база данни, тя трябва тутакси да се предостави на ДАНС. Това ще става чрез виртуална частна мрежа със защитена връзка. Хардуерът, софтуерът и комуникационното оборудване за т.нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН, пуснат за обществено обсъждане до 9 септември т.г.  

Ако документът бъде приет от МС в този вид, агенцията за национална сигурност ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; Регистъра за завършилите студенти и докторанти; Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления, както и до Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (кое дете в коя задължителна предучилищна група е записано и кой ученик в кое училище учи). ДАНС ще разполага и с перманентна информация за движението на децата и учениците при преместването им от един клас в друг и от едно училище в друго.

Като цел на безпрецедентната инструкция е посочено, че ДАНС ще "извършва справочна дейност" за изпълнение на функциите си. От инструкцията и от мотивите към нея не става ясно защо й е на ДАНС цялата тази информация, защо агенцията иска да знае примерно кой студент в каква специалност учи и за какво ще използва данните. Цитиран е само чл. 30(3) от Закона за ДАНС от 2008 г.: "Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство."

Проверки по пътищата заради студентския празник

автор:Дума

visibility 5

Жълт код за поледици в 11 области в страната

автор:Дума

visibility 72

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 1

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 756

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 350

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ